Input your search keywords and press Enter.

Neusporedivi Josip Pino Trostmann i “Radost ljeta”

Ciklus slika “Radost ljeta,” autora akademskog slikara Josipa Pina Trostmannainspiriran je umjetnikovim rodnim Dubrovnikom; Gradom nad kojim krijesi uzavrelo sunce, dok se oko kula i utvrda pruža uskovitlano nebo i more u usklađenim plavim, zelenim i ljubičastim tonovima boje sa snažnim naglascima crvene i žute. Trostmann je prije svega slikar – kolorist; i to izravni nastavljač dubrovačke kolorističke tradicije, a njegove slike s vatromet boja koje svojom ljepotom plijene pozornost i okupiraju čula ljubitelkja likovne umjetnosti.

Pokazalo se to i večeras na otvorenju izložbe u renomiranoj galeriji “SebastianArt”: izložbom slikar obilježava 80 godina života i 55 godina marljivog umjetničkog rada tijekom kojeg je ostavio duboki i prepoznatljivi trag na dubrovačkoj likovnoj sceni.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković koja je naglasila slikarove izuzetno dojmljive i emotivne slike mrtvih priroda: toliko koncentrirane životne energije i gotovo oživotvorenog disanja cvijeća, vaza, vrčeva i voća u jasnim kompozicijama teško je uvidjeti na prvi pogled. No, ako bolje usmjerimo vlastito oko i uronimo u dubinu umjetnikove mrtve prirode, ne možemo, a da se ne zapitamo kako je Pino Trostmann tim „mrtvim“ predmetima uspio udahnuti toliko života. Tijekom godina, Trostmann je stvorio koherentan sustav intimističkih krajolika i dinamiziranih veduta. Bilo da je riječ o njegovim karakterističnim motivima, poput svima nama prepoznatljive „Pinove“ Minčete ili o spomenutim mrtvim prirodama koje su najčešće vaze sa cvijećem, svaka njegova slika je nabijena jakom unutarnjom energijom, svaka mrlja isijava vlastitu svjetlost dok svaki potez zrači životodajnom pokrenutošću.

Na otvorenju se nazočnima obratio i umjetnikov sin Teo Trostmann koji je ustvrdio da su izložena djela rađena s radošću, a iskreno je zahvalio i vlasnici galerije “SebastianArt” koja je već nekoliko desetljeća “nositelj kulture u Dubrovniku”.

Izložba je još jedna prigoda da se upoznamo s Pinovim izvanvremenim umjetničkim opusom i svakako je treba iskoristiti.

SebastianArtGallery

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *