Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje izložbe “Dubrovnik zimi” u prizemlju Narodne knjižnice Grad

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u utorak, 16. kolovoza s početkom u 20 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe “Dubrovnik zimi” splitske akademske slikarice Lili Gluić. Predgovor za izložbu napisala je prof. umjetnosti Maris Šišević.

-Likovna djela Lili Gluić imaju jedinstveni zajednički nazivnik, njihovo je ishodište Mediteran. Gluić je slikarica sačinjena od energije, svjetla i boje Mediterana, uklopljena u tradiciju i duh svog zavičaja kojeg kroz najdraže joj motive na dubokoj osobnoj razini proživljava, iznova valorizira i impresionističkim likovnim govorom s očaravajućom lakoćom iskreno stvara i predaje svijetu. Njezin likovni odnos prema staroj i nestaloj našoj baštini je tautološki i toplo zaštitarski.
Gluić u svakom potezu kista, spontano i iskreno govori svojim slikarskim dijalektom, ne luta za dalekim podnebljima i motivima, uvijek daje samu sebe kroz osobnu interpretaciju svog čarobnog kraja, na koncu ona će reći “Tu sam doma”.
Bilo da se radi o akrilima ili akvarelima, to su uvijek vedre slike vedre duše, nevjerojatne svjetlosti, očišćene od svega nepotrebnog, impresije, uvijek jake figuracije s naslanjanjem na apstrakciju.
Lili Gluić u svom slikarskom poštenju ističe da umjetnost treba biti lijepa, da u njoj treba uživati kao dijete i uvijek iznova bit začuđen ljepotom. To je približava renoirovskoj teoriji umjetnosti, “Po mom mišljenju slika bi trebala biti nešto ugodno, veselo i ljupko. Da, ljupko! U životu već ima previše neugodnih stvari, bez da mi stvaramo nove.” Pierre-Auguste Renoir.
U prostorima Narodne knjižnice Grad, Gluić će svojim slikarskim rukopisom punim dražesti oživjeti naše domaće likove i autentičnu poeziju naših krajeva, punu sunca i svjetla.- izjavila je Šišević.

 

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.