Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na otvorenju Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome, izgrađenog u okviru projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ i sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Otvorenju su nazočili i glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Dario Vretenar, voditelj Arboretuma HAZU u Trstenom akademik Igor Anić te Nikolina Grković, ravnateljica JU Rezervat Lokrum koja sudjeluje u realizaciji projekta.

 

Kako je istaknuo akademik Anić, Centar će pridonijeti interpretaciji prirodne baštine i povećanju turističke atraktivnosti Arboretuma HAZU u Trstenome te razvoju lokalnog gospodarstva. Predviđene su edukacije i radionice za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje svih uzrasta na temu tradicijskog uzgoja maslina i vinove loze, primjene ljekovitog i aromatičnog bilja, na teme ornitofaune i entomofaune Arboretuma te uloge šuma u melioraciji negativnih okolišnih promjena.

 

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju prisutnima naglasio značaj širenja turističke ponude u kontekstu razvoja Grada kao održive destinacije.

 

– Ovaj projekt spojio je dva vrijedna prostora, Arboretum i otok Lokrum, a tek će budućnost pokazati koliko je to bitno za Grad Dubrovnik. U razdoblju prije korone, Grad se godina mučio s prekomjernim brojem gostiju i imao jedan cilj, a to je disperzija gostiju i pružanje novih atrakcija i siguran sam da je to put kojim smo krenuli s novom ponudom u Trstenom.

 

Osvrnuo se i na važnost korištenja sredstava europskih fondova u obnovi kulturne i prirodne baštine.

 

– Da nas Europska unija ne prati i ne sufinancira ulaganja u projekte, nekad sa 80%, nekad sa 100%, vrlo teško bismo bili u mogućnosti obnavljati kulturnu baštinu na području cijele Republike Hrvatske. Na ovom projektu, kao i na nizu drugih, vidi se koliko nam je bitno biti dio Europske unije i koliko nam je to bitno za napredak i podizanje kvalitete svega što baštinimo, a nismo imali dovoljno novca za obnoviti – istaknuo je gradonačelnik Franković, zahvalio svima koji su radili na projektu koji je realiziran sinergijom Arboretuma, JU Rezervat Lokrum i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

 

Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom, drvenim konstrukcijama pergola na terasama i slično. U sklopu projekta uređena je i tematsko-poučna staza u maslinicima Arboretuma koju su uzvanici obišli nakon svečanog otvorenja.

 

Najavljena je druga glavna aktivnost projekta, nabava broda te otvaranje nove brodske linije koja će povezivati Arboretum Trsteno i otok Lokrum. Cilj projekta je očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje prirodnoga naslijeđa i njegovih kulturno-povijesnih vrijednosti te upravljanje prostorom pomoću interpretacije i prezentacije zaštićene prirodne baštine, čime se pridonosi održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

 

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, s kojima su se aktivnosti sufinancirale, iznose 10.932.344,70 kuna. Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačkom art udrugom bez granica (DART).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)