Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni zeleni apel Komunalnim i Hortikulturnim službama Grada!

Malo po malo odhode nam zeleni i zdravi čempresi, košćele i borovi Grada…
… poruke su koje dobijamo od naših sugrađana proteklih nekoliko mjeseci svako malo na naš Zeleni telefon Eko Fon 020/453-850 ili na naš e-mail eco.omblici@gmail.com
U zadnje vrijeme, ponajviše ih je posječeno na predjelu Ploča pored i iznad Turističke i ugostiteljske škole te na prdjelu Sv.Jakov. Naime tamo se grade nove rezidencijalne zgrade…
Dijelimo ogorčenost naših sugrađana, pitajući se tko to izdaje dozvole za sječu tako vrijednog zelenila i čemu tolika preizgrađenost ovog predjela Grada?
Sjećamo se da je na ovom predjelu pored Turističke i ugostiteljske škole posječeno nekoliko vrijednih čempresa, borova i košćela još na početku prošlog ljeta zbog proširenja stambene zgrade ali unatoč našim apelima Komunalne službe nisu reagirale iako (investitori nisu imali odobrenje Vrtlara za sječu stabala).
Odnedavno se sječe vrijedno zelenilo poviše Turističko ugost. škole radi gradnje novih rezidnecijalnih zgrada pa se pitamo imaju li i za ove sječe odobrenja od gradskih hortikulturnih službi?
Da bi prikrili sječu čempresa neki naši građani na predjelu Ploča su počeli novu tehniku kako “vješto” i “mudro” posjeći zdravi čempres koji ti smeta a to je da se penju na njih i jednu po jednu sjeku granu probijajući se do vrha čempresa.
O tome kako to ovih dane rade su nas tekstom i slikom izvjestili neki naši ekološki osvještani sugrađani na čemu im se iskreno zahvaljujemo!

“Dragi Eko-Omblići,

Kad vidite čovjeka s motornom pilom da se penje na jako visoki čempres i poviše sebe siječe grane tako sebi krčeći put prema vrhu (čempresa), promislit ćete prvo da je to opasan poso. I jest, ali nije to sve, jer to zasigurno predstavlja kraj jednog čempresa. Šaljem vam sliku dijela Ploča iz prošlih godina, na kojoj se vidi više čempresa, jedan od njih od prije koji dan više nije tu (možda ste to i primjetili vozeći se brodom rezervata Lokrum). Šaljem vam i mali kolaž slika gdje se vidi kakvom spretnošću profesionalci uklanjaju jedan simbol našeg kraja, smiraja, Mediterana. Ne ulazim, dragi Omblići, u razloge zašto je čempres morao biti ubijen; jer možda je bio opasnost za ljude, ili za krovove, ili možda je oštetio temelje… tko će znati. Ali, šaljem vam ovu poruku kao podršku vašem htijenju i trudu sačuvati sve čto živi, iako na žalost postajemo sve cešće svjedoći da se životi stabala gase radi dobrobiti ljudi.
Svako vam dobro,
Lp”

Što reći nego Komunalne i Hortikulturne službe Grada što prije zaustavite ovo nemilo uništavanje našeg vrijednog mediteranskog raslinja, posebno na predjelu Ploča i Sv.Jakova!

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona:
Jadranka Šimunović

bio_jedan_cempres

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *