Input your search keywords and press Enter.

Kada će više prestati sječa vrijednog zelenila u Stonu, pitaju nas ponovo ovih dana brojni Stonjani preko našeg otvorenog Zelenog telefona 020/453-850, zelenog e maila eko-centar@du.t-com.hr i Facebook stranice Eko centar Zeleno Sunce & Eko-Omblići. Lani su posjekli 25 stabala od toga ponajviše lipa a sada su posjekli 40 godišnje rascvjetane oleandre radi proširenja puta.
Evo samo jedan izvadak od nekoliko e-maliova što su nam uputili gnjevni Stonjani:

Poštovani,
“Samo da vas kratko izvijestim o još jednom eko incidentu u Stonu, naime danas su započeti radovi na cesti koja vodi kroz Ston te su zbog navodne izgradnje nogostupa jednostavno do dna ispilane mnoge stare olendre koje su tu desetljećima uljepšavale taj dio Stona.
Zbog izgradnje nečeg novog ili uljepšavanja nikad nije problem kad se nešto mora i mijenjati, međutim i ovaj put u Stonu nikome nije palo na pamet da Oleandre koju su tu posađene prije 40 god budu izmještene nego su im uz blagoslov načelnika Općine Ston i njegovog pročelnika dane odriješene ruke da se još jednom zelenilo i sve ono što nam je ostavio netko prije nas uništi do kraja.”
Što reći nego da smo i mi ispred naših ekoloških udruga okupljednih u Zeleni Forum Rijeke dubrovačke ogorčeni kako se loše gospodari sa našim dalmatinskim zelenilom kojemu se brojni turisti dive i zbog toga nam jednim dijelom i dolaze jer kod njih je sve nažalost pretvoreno u beton! Ston, mislimo na Veliki i Mali Ston je predivno kulturno povijesno turističko odredište i njegovo autohtono zelenilo se mora čuvati i paziti. Zašto se oleandre nisu presadile to je danas u 21 stoljeću moguće i to se radi u civiliziranom svijetu već godinama!

Početkom ove jeseni otići ćemo u našu reddovnu Eko patrolu po Malostonskom zaljevu te Velikom i Malom Stonu i pokušati ukazati odgovrnima kako se vrijedno zelenilo treba čuvati i cijeniti.

Ml.tajnica: Mihaela Pavlina
Predsjednica: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)