Input your search keywords and press Enter.

Otvorena uskršnja izložba dubrovačkih umjetnika

U prizemlju Narodne knjižnice Grad, te u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, 11. travnja otvorena je ovogodišnja uskršnja izložba slika naziva “Buđenje boja, obnova oblika” različitih dubrovačkih umjetnika. Za postav i grafičko oblikovanje zaslužni su slikar i restaurator Robert Kralj i Marta Baće. Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Na ovogodišnjoj izložbi uoči Uskrsa svoje je radove izložilo četrnaest dubrovačkih umjetnika: Mišo Baričević, Marta Baće, Mirica Dubčić, Vedran Grabovac, Vulko Hajdić, Marija Koprivica, Maja Kovačević, Robert Kralj, Loren Ligorio, Anamarija Obradović, Diana Rajić, Silvija Sikavica, Josip Škerlj, Anto Violić i Josipa Vlašić.

-Uskrs je u ovom slučaju, kao što možete vidjeti, vrlo široko shvaćen. Ali, opet shvaćen upravo kao i taj naslov “buđenje boja, obnova oblika”. Naime, nije fraza ako kažem da naše podneblje u kojem živimo, mediteransko podneblje, nekako hoćeš – nećeš nekako nas tjera da budemo opsjednuti bojama i oblicima, i da je to nešto što je sasvim prirođeno našem oku. S druge strane, i Uskrs kao buđenje ciklusa života, podsjeća na ciklus života, na buđenje prirode nakon zime, a i života nakon smrti, opet je nekako lakše, usudio bih se reći i izraziti tim jakim bojama, jakim emocijama, jakim gestama. Izloženi umjetnici, kao jedna grupacija, su toj temi, odnosno tim osjećajima kojima ta zadana tema u njima budi pristupili na najrazličitije načine. Zato ćete vidjeti velike varijacije u tehnikama i formatima, ali i pristupima od onih koji su tu temu nekako obradili doslovno, uzimajući teme i simbole povezane s Kristovim životom i njegovom mukom, do onih koji su tu temu uzeli u aluziji, u nekakvom naslućivanju, do onih koji su se potpuno udaljili od samog događaja Uskrsa i prikazali su što njima zapravo proljeće, buđenje proljeća u ovo uskrsno doba – znači. – izjavio je Viđen.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do četvrtka, 21. travnja radnim danima od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati.

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)