Input your search keywords and press Enter.

Otvorena retrospektivna izložba Josipa Trostmanna ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u večernjim satima u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik nazočio je svečanom otvorenju retrospektivne izložbe pod nazivom ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’.

 

Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, a ovom je prigodom obilježeno šezdeset godina stvaralaštva Josipa Trostmanna, jednog od najznačajnijih dubrovačkih slikara, čiji je umjetnički opus i izričaj prepoznat diljem Hrvatske, Europe i svijeta, gdje je nerijetko izlagao svoja impresivna djela. Prepoznat po dugogodišnjem pedagoškom radu, cijenjeni kolorist i danas je okupio mnogobrojnu dubrovačku javnost i posjetitelje, koji su imali priliku uvidjeti bogatu likovnu ostavštinu.

 

Gradonačelnik Franković u svom govoru naglasio je kako je cijeli jedan život umjetnika i učitelja prikazan u gotovo osamdeset djela koja su prikazana.

 

“Na početku svečanog otvorenja ove velike retrospektivne izložbe uvaženog dubrovačkog i hrvatskog umjetnika, kolorista i  slikara Josipa Trostmanna, srdačno vas pozdravljam i izražavam zadovoljstvo što imam priliku kazati nekoliko prigodnih riječi. Vjerujem kako smo svi ovdje suglasni u jednom, a to je činjenica kako kreativna veličina i nepresušno stvaralaštvo likovnog umjetnika Josipa Pina Trostmanna ostaje trajno zabilježeno i dragocjeno za ovaj naš kraj, koji je ujedno jedan od njegovih omiljenih motiva i vječna inspiracija u kreativnom radu. Kroz ovu retrospekciju imamo priliku svi zajedno uživati u jedinstvenom svijetu Dubrovnika kroz oči i vještu slikarsku ruku Josipa Pina Trostmanna i uvjeriti se koliko je angažmana i strasti uneseno u njeno stvaranje. Josip Pino Trostmann, dobitnik nagrade za životno djelo Grada Dubrovnika, uistinu je nakon šezdeset godina rada u području kulture i pedagoškog djelovanja to priznanje zaslužio. Najbolje to potvrđuje njegov impresivan opus – autentičan, svojstven i  stvoren s posebnom pažnjom i ljubavi prema prirodi, domu i tradiciji.Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada i Feste Sv. Vlaha pročitana je umjetnikova poruka kojom nas je uvjerio da će, kako je tada rekao, pored svoje poodmakle dobi i narušenog zdravlja, nastojati i dalje slikati “vaš i moj voljeni nam grad”. Neka tako i bude, grad mu odgovara”, riječi su gradonačelnika u ovoj svečanoj prigodi.

 

Okupljenima su se uz ministricu kulture i medija Republike Hrvatske Ninu Obuljen Koržinek i gradonačelnika Frankovića obratili ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina,  umjetnik Josip Trostmann i kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik i kustosica izložbe Andrea Batinić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.