Input your search keywords and press Enter.

U subotu, 25. svibnja 2019. godine u 19:30 sati u Kući Bukovac u Cavtatu otvorena je izložba “Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák. Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću”.

Zahvaljujući vrijednim primjercima ilustriranih časopisa, grafika i fotografija, izložba istražuje poimanje djela Jaroslava Čermáka u Hrvatskoj, na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i njegovu značajnu ulogu u ranom Bukovčevom opusu.  

Na otvorenju su govorili Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala te autori izložbe.Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac, predstavila jeizložbu koncipiranu kroz tri poglavlja: umjetnički i stvarni susret Čermáka i Bukovca, boravak Čermáka u Župi dubrovačkoj te širenje djela obaju umjetnika putem reprodukcija. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti i koautorica izložbe govorila je o poimanju umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću kao moćnom sredstvu za koje se smatralo da može promijeniti tok povijesti. Nikša Grbić, povjesničar iz Župe dubrovačke, izložio je svoja istraživanja o boravku i percepciji Jaroslava Čermáka u Župi od 1863. do 1865. godine. Osvrnuo se na postojanu memoriju o Čermakovom prisustvu i kasnijim istraživačima njegova djela kao segmentu  kolektivnog sjećanja i današnjih Župljana.

Nakon otvorenja izložbe autori su zainteresiranim posjetiteljima vodstvom približili predstavljenu temu.

Izložba je otvorena do 6. listopada 2019. godine.

 

 

 

 

Anita Arbulić
voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)