Input your search keywords and press Enter.

Otvorena izložba ”Stazama snova/traganja” Sunčane Barbarić

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica upriličeno je, 11. listopada u prizemlju Narodne knjižnice, otvorenje prve samostalne izložbe dubrovačke umjetnice Sunčane Barbarić nazvane ”Stazama snova/traganja”. Uz autoricu, izložbu su otvorili akademska slikarica Andrea Vukoja te restaurator i slikar Robert Kralj koji je ispred Knjižnice pozdravio sve okupljene.

– Sunčanino slikarstvo satkano je portretima u kojima se osim spomenute vanjštine pretežno naglašava ono unutarnje, ali i imaginarnim pejzažima sanjive, smirene i pomalo mistične atmosfere. U ovom opusu umjetnica je objedinila sve ono što voli i sve ono što je odavno njena preokupacija, a to su akvarel i ljudi kojima je svakodnevno okružena. Sunčana je umjetnica koja svojim papirima prilazi sa strašću, jakim unutarnjim osjećajem za lijepo i emotivno. Njena neiscrpna motivacija proizlazi iz ljubavi prema ljudima, a posebice prema obitelji i situacijama koje je svakodnevno inspiriraju. Ovim opusom upućuje na bitnost obiteljske povezanosti i sloge u građenju zdravih odnosa i odrastanja te ostvarivanja svog punog potencijala u onome što od malena isprepliće cijeli njen život, a to je slikarstvo – istaknula je Vukoja, ujedno i autorica popratnog teksta izložbe.

Barbarić je naglasila kako joj je glavna inspiracija za cijelu seriju radova bila činjenica što je puno vremena provela u potpunoj samoći na Pelješcu.

– Udaljena od ostatka svijeta, priroda mi je bila glavni motiv; mora, brda, priroda i životinjski svijet. Izložbu sam nazvala ”Stazama snova” jer sam u ovim djelima htjela prikazati taj sanjivi duh, nježnost i toplinu, nešto za čim svi mi tragamo. To sam prikazala kroz portrete bližnjh osoba, uglavnom obitelji, sestre, brata, a koristila sam se i autoportretima – objasnila je autorica izložbe zahvalivši svima na dolasku, Knjižnici na organizaciji, ali i Dubrovačkoj udruzi likovnih umjetnika čija je dugogodišnja članica.

Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2021.

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)