Input your search keywords and press Enter.

Otvorena izložba ”Papinstvo i Bugari” u Narodnoj knjižnici Grad

Veleposlanstvo Republike Bugarske otvorilo je 30. kolovoza u prizemlju Narodne knjižnice izložbu „Papinstvo i Bugari” (od 9. do 21. stoljeća) koja je posvećena kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice.

Radi se o 60 panela (80×100) koji prate veze između Bugarske i papinskih institucija od 9. stoljeća do danas. U bugarskoj povijesti ti su odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu, a u ranom srednjem vijeku Bugarska je bila jedna od prvih ranosrednjovjekovnih država i gotovo je odmah uspostavila trajni odnos s Vatikanom. Izložba je izrađena povodom proslave 370. obljetnice osnivanja Katoličke Nikopolske biskupije (1648.-2018.), 330. obljetnice Čiprovskog ustanka (1688.-2018.) i 140. obljetnice oslobođenja Bugarske (1878.-2018.

Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, istaknula je kako je cilj izložbe pokazati bliskost između Bugara i Hrvata. Voditeljica Narodne knjižnice Grad Marina Zec-Miović, izrazila je želju za budućom suradnjom između domaćih i bugarskih knjižnica, te je uručila veleposlanici i prigodne poklone, između ostalih i pretisak Dubrovačkog misala u izdanju Dubrovačkih knjižnica.

Stručni konzultant izložbe je prof. Krasimir Stanchev, a kustosi su prof. dr. Axinia Džurova, dr. Kiril Plamen Kartaloff, mons. Strahil Kavalenov (Katoličke Nikopoljska Biskupija).

Izložba „Papinstvo i Bugari”, koja je prije ovoga bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i  Đakovu​, ostat će otvorena dva tjedna u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

______________________
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.