Input your search keywords and press Enter.

U renomiranoj dubrovačkoj galeriji “Sebastian Art” otvorena je izložba akademske slikarice Ivane Jovanović- Trostmann rađenih u tehnici ulja i akrilika na platnu ili gipsanoj ploči. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković, Izložbu su nastupom uveličao zbor molitvene zajednice Effatha i  međunarodno priznati tenor Stijepo Gleđ Markos. On je, pored ostalih, izveo i naslovnu pjesmu izložbe “Nebo ljubavi”, autori glazbe i teksta koje su zajedno Stijepo i njegova supruga Jelena.

-Izraz Ivane Jovanović – Trostmann pokazuje shvaćanje krhkosti ovozemaljskog života. Izrazito duhovno, samosvojno i individualno formirano slikarstvo proizašlo iz mentalnih impulsa zapitano pred misterijama života, moderno je i suvremeno. Ne zato jer to želi biti, već naprosto jest: moderno u originalnosti i suvremeno u autentičnosti. Slikarstvo s prikazima Božjeg sina, kraja njegovog ovozemljskog života i prelaska u nebesku vječnost prepuno je dramatske snage, moćne geste i pigmentacije višestruko uslojenih tonova tamnomodre, sive i crne boje, sve stopljeno u jakoj svjetlosti. Na velikim uljima intezivnija je figurativnost i realističan prikaz Isusovog lica, dok na manjim raspelima umjetnica ostaje vjerna apstrahiranom izrazu bez dojma suviška i nepotrebne opterećenosti slike. Premda na prvi pogled raspela djeluju reducirano, ta njezina „apstraktnost“ nije nedostatak već svjež izraz šutnje, a upravo u šutnji govor nije zapriječen već nadiđen. U Ivaninim slikama ne „stanuje“ mimesis jer ona ne slika svijet da bi ga prikazala izvana, nego svijet iznutra; vrlo bogat, kreativan i vječno zapitan. Tematski gledano, ovaj opus usmjeren je prema svim onim najvišim ljudskim duhovnim vrijednostima: poštenju, iskrenosti i ljubavi. Ljubavi prema našem Otkupitelju i prikazivanju njegove boli i tuge za spas čovječanstva čime se usmjerava da u svojim djelima u najvećoj mjeri pridonese pobožnom obraćanju ljudskih srdaca Bogu- rekla je na otvorenju kustiosica Andrea Batinić Ivanković, dodajući:

-Slikarica je umjetnica koja kroz svoje slike komunicira s onim božanskim te koristi svoj specifičan likovni jezik koji svojim sazvučjem komunicira sa strunama duše i oplemenjuje čovjeka. Izložba Nebo ljubavi u cjelini bi se mogla opisati značajnim Shumannovim citatom: „Slati svjetlo u dubinu ljudskog srca – umjetnikov je poziv.“

Brojnim nazočnim posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti obratili su se i don Marin Lučić te pater Vinko Maslać kao i slikaričina prijateljica Maja Žugaj- Borić.

SebastianArt Gallery

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)