Input your search keywords and press Enter.

Otvorena izložba „Motivi na stećcima dubrovačkog područja“ autora dr.sc. Domagoja Perkića

Suradnja Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja

U organizaciji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja, izložba „Motivi na stećcima dubrovačkog područja“ autora višeg kustosa Arheološkog muzeja dr.sc. Domagoja Perkića otvorena je u srijedu, 14. srpnja 2021. u četvrtoj lađi Lazareta. Stećci kao specifični i karakteristični nadgrobni spomenici kasnog srednjeg vijeka predstavljaju neiscrpan izvor za proučavanje, a obrađivani su zadnjih petnaestak godina kroz različite aspekte i projekte. Uglavnom je riječ o topografskim pregledima lokaliteta sa stećcima i njihovoj kataloško tipološkoj obradi.
– Ono čemu se do sada pridavalo relativno malo pažnje, a možda predstavlja najzanimljiviji aspekt kulture stećaka su motivi koji se na njima javljaju. Njih možemo promatrati kao odraz stvarnog života u srednjem vijeku ili kao čisti simbolizam. Normalno, čim uletimo u taj moment simbolizma, na nekom smo krhkom terenu jer kad dođemo ispred stećka, činjenica je samo ono što vidimo ispred sebe, međutim, i ta činjenica je upitna jer ovisi o položaju svijetla. Na izložbi se prikazani motivi stećaka mogu pogledati na fotografijama, crtežima i 3D modelima stećaka s područja Dubrovačkog primorja, dijelova grada Dubrovnika te Župe dubrovačke i Konavala – naglasio je Perkić
Autor izložbe, tekstova i fotografija stećaka je dr. sc. Domagoj Perkić, viši kustos Dubrovačkih muzeja, likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a grafički dizajn i dizajn holograma Studio m&m. Autorica crteža stećaka je Marta Perkić, a 3D modele stećaka izradile su tvrtke Lupercal j.d.o.o. i Neir d.o.o. Koordinatorica izložbe je Zrinka Lucianović, stručna suradnica za kulturna događanja u Dubrovačkoj baštini.
Na otvorenju su, uz autora dr.sc. Domagoja Perkića, govorili ravnatelj Dubrovačke baštine Tonči Daničić, koordinatorica izložbe Zrinka Lucianović, dok je izložbu otvorila ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr.sc. Julijana Antić Brautović. Za sve posjetitelje, izložba ostaje otvorena do sredine rujna, radnim danom od 9 do 20 sati te subotom od 9 do 13 sati.

Autor fotografija je Božidar Gjukić

Ana Prohaska Vlahinić
DUM

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)