Input your search keywords and press Enter.

U Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima otvorena je izložba Konavosko placarenje autorica Anite Arbulić i Antonije Rusković Radonić.
Na otvaranju se uz govor ravnateljice prisutnima obratila i Jadranka Ničetić, autorica Dubrovačkih komina, vrsna poznavateljica tradicionalne dubrovačke gastronomije.
Izložbu je otvorio donačelnik Ivo Radonić, a načelnik Općine Božo Lasić je pohvalio rad Muzeja i galerija Konavala.

Konavosko placarenje je izložba koja prikazuje ukratko sve oblike odlazaka na placu u Konavlima. Djelatnost od koje su Konavljani velikim dijelom živjeli zadnjih 15ak godina umire, a s njom i proizvodnja zdrave i kvalitetne hrane u Konavlima. Posljednje Konavoke koje nalazimo na dubrovačkoj placi su one koje prodavaju arancine, mijendule i kralješe od smokava za turiste i nešto Konavljana koji dolaze na Grušku placu i nude svoje povrće i voće.
Kroz izložbu su prikazane nevjerojatne sudbine obitelji koji kreću prije ponoća iz Konavala da bi pješice u Grad došli do zore.

Jadranka Ničetić je u svom izlaganju podsjetila i na konavosko prezuvanje i presvlačenje na Orsuli prije dolaska u Grad opisujući place kao prostore na kojima su svi ljudi bili uredni i čisti, te na takav način odavali poštovanje prema Gradu. Izložba je ostvarena zahvaljujući brojnim kazivačima i posuditeljima građe što iz Grada, što iz Herceg Novog, što iz Konavala.

Nakon izložbe uslijedilo je slušanje Opičene Poljoprivredne Glazbe tematski prigodne glazbe, a posjetitelji su se tratali dubrovačkom malvasijom i padišpanjem. S ovom izložbom Muzeji i galerije Konavala su zaključili uspješnu 2018. godinu.

Anita Arbulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)