Input your search keywords and press Enter.

Otvorena izložba “Dan kada sam naučila letjeti”

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u prizemlju Narodne knjižnice Grad upriličeno je otvorenje izložbe “Dan kada sam naučila letjeti” dubrovačke slikarice Maje Kovačević koja se publici predstavila s 13 slika i 10 crteža koristeći dvije slikarske tehnike: akril na platnu u većim i crteža tušem u manjim formatima. Izložbu su postavili Robert Kralj i Marta Baće, dok je predgovor napisala povjesničarka umjetnosti, Maris Šišević, koja je također sudjelovala na otvorenju izložbe.

 

Prema riječima Maris Šišević, izložba “Dan kada sam naučila letjeti” je priča o ženi sada, ovog trenutka, koja izražava osjećaj zarobljenosti i nemogućnosti da bude potpuno slobodna. Ptica je metafora ljudske duše, a kroz metafizički naturalizam i prikazivanje svijeta ptica, Maja Kovačević postavlja pitanje ženine slobode kao pitanje prabiti, postojanja i polazišne točke života.

 

Ptica kao simbol istinske slobode vezane uz nebo i nebeske prostore prenosi snažnu poruku. Žensko pitanje ostaje važno sve dok svijet ne razumije žene i ne pruži im mjesto pod suncem koje im pripada. Izložba prenosi slikarsku i izvanslikarsku poruku žene koja je naučila letjeti – žena može i mora biti slobodna.

 

Maja Kovačević zahvalila je Dubrovačkim knjižnicama na ustupanju prostora i autorici predgovora, Maris Šišević, s kojom je ostvarila izvrsnu suradnju. Izrazila je želju da ova izložba bude posvećena svim prekrasnim ženama, ali i muškarcima koji čuvaju, vole i poštuju svoje žene.

 

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 7. srpnja 2023., u radnom vremenu knjižnice od ponedjeljka do petka, od 8 do 19 sati.

 

Pozivaju se svi  zainteresirani da posjete ovu izložbu i dožive umjetnost Maje Kovačević!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.