Input your search keywords and press Enter.

Otvorena izložba 70 godina u službi baštine

Izložba 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022. otvorena je sinoć, 16. kolovoza u atriju palače Sponza, a prilikom otvaranja okupljenima su se obratili predsjednik društva Vedran Kosović, gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik društva Vedran Kosović zahvalio je svima na iskazanoj podršci istaknuvši kako je ova izložba prilika da se pokaže javnosti na koji način Društvo služi baštini.
-Čast, sloboda, domoljublje, dužnost… teške riječi za započeti govor, ali imajte na umu da ih mi živimo i svjedočimo već 70 godina. Potrudili smo se prikazati na koji način služimo baštini i kakvu brazdu ostavljamo. Naša je plovidba predodređena na uspjeh iz više razloga. Timun kojeg smo preuzeli od gospara Lukše nikad ne puštamo iz ruke. Naša jedra nikad nisu prepuštena slučaju nego ih uvijek trimamo kako bi najbolje zaplovili zadanom rutom. Ne okrećemo se kako vjetar puše. I kad nas tuku nevere i kiše, ne bojimo se. Naš brod je čvrst, izgrađen u ovom škveru, na ovom mjestu porinut I ispravno usmjeren pred 70 godina. Naš brod ploviti mora. Mijenjaju se kormilari i posade, ali ruta je odavno zacrtana. Spremni smo nositi se sa svim izazovima koje nosi današnjica. Jako dobro znamo da za uspješnu budućnost moramo biti svoji i slijediti svoj put – poručio je Kosović.

– Nema te konzervacije ili restauracije koja može sačuvati baštinu za sljedeće generacije, ako ju baštinici koji u njoj žive i koji participiraju u njenom korištenju ne čuvaju, ne cijene i nisu svjesni vrijednosti koju moraju prenijeti sljedećim generacijama. Zahvalila bih se svim članovima i članicama Društva te vam želim još puno uspješnih projekata – kazala je Obuljen Koržinek proglasivši izložbu otvorenom.

Izložba 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022. posvećena je Gradu, koji svojim naslijeđem uvijek iznova inspirira i vuče naprijed. Posveta je svim nekadašnjim članovima, na čelu s gosparom Lukšom Beritićem, koji su svoje znanje, vrijeme i ljubav ugradili u temelje Društva te svim sadašnjim članovima – volonterima koji na najbolji način nastavljaju građansku tradiciju rada za dobrobit sveukupne materijalne i nematerijalne baštine, znamenu svoga identiteta.

Izložba će se moći razgledati do 28. kolovoza, svakim danom od 9 do 21 sat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)