Input your search keywords and press Enter.

Otvoren natječaj za prestižne stipendije programa Za žene u znanosti

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture raspisali su jubilarni, deseti po redu natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Pojedinačnim stipendijama u iznosu od čak 5.000 € nagrađuju se četiri najbolje hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, za njihov doprinos u znanstvenim spoznajama na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime ih se želi dodatno motivirati, inspirirati i podržati u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Kandidatkinje za nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju ispunjavati uvjete propisane pravilnikom natječaja, pri čemu dobitnice stipendija ne mogu biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanog natječaja, moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj i imati preporuku mentora, a ne mogu se prijaviti dvije godine zaredom. Također, jedan od uvjeta za sudjelovanje u natječaju je da svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednikom Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“. Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovog programa stipendiranja dugog čak jedno desetljeće su, uz akademika Kusića, akademkinja Vida Demarin, akademkinja Sibila Jelaska, prof. dr. sc. Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Ivan Vicković, akademik Vladimir Paar, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer i Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

„Velika je stvar primiti svako priznanje za vlastiti rad, no stipendija „Za žene u znanosti“ predstavlja osobito veliku čast jer je primljena iz ruku najvećih imena hrvatske znanstvene scene. Ovo je potvrda i priznanje moga dosadašnjeg rada, kao i snažan motiv da se s još više energije i entuzijazma nastavim baviti znanošću. Sudjelovanje u natječaju i samo osvajanje stipendije bilo je jedno prekrasno iskustvo, iza kojeg je ostao optimizam da se trud i rad ipak prepoznaju i cijene“, izjavila je prošlogodišnja stipendistica dr. sc. Anamarija Rogina.

Hrvatske znanstvenice svojim istraživanjima i postignućima doprinose znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu, a kroz ovaj program stipendiranja osvještava se javnost o značaju njihova rada i veličini njihova doprinosa. Nacionalni program stipendiranja „Za Žene u znanosti“ promovira ono najbolje iz segmenata obrazovanja, kulture i znanosti te je puno više od tek financijske stipendije. Program predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti. Prema istraživanju francuskog instituta OpinionWay, čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a 67% Europljana smatra da „nedostatak sposobnosti“ sprječava žene da postanu uspješne znanstvenice. Također, izuzetno je porazan podatak da je 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo svega 26% žena, a da dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj postotak iznosi 29% odnosno pokazuje rast od tek 3%. Rezultati provedenog istraživanja najbolje prikazuju koliko je važno nastaviti sa snažnim osvještavanjem javnosti o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime projekt „Za žene u znanosti“ dobiva na snazi zbog odgovornog zadatka da mijenja trenutnu društvenu zbilju.

Prijave za ovu prestižnu nagradu traju od 16. studenog do 17. prosinca 2015. godine.

Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=13046

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)