Input your search keywords and press Enter.

Otvoren natječaj za Alternativne biografije

Jedan od ciljeva kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture je poticanje ponovnog promišljanja naslijeđenog i često pojednostavljenog razumijevanja dubrovačke prošlosti i baštine.

Natječaj „Alternativne biografije“ želi potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola da promisle i predstave životopise važnih Dubrovčana, Hrvata i Europljana na nov način. Ono što se zna o povijesnim ličnostima često je površno i jednostrano, a njihov život, interesi i djelatnosti bili su nerijetko mnogo bogatiji, čak i proturječniji, no što se misli. To uvjerljivo dokazuje nekoliko primjera iz dubrovačke prošlosti: Ruđer Bošković nije bio samo fizičar i filozof, nego i pjesnik; Vlaho Bukovac nije se bavio samo slikanjem, već je bio i putopisac; Marin Držić nije bio samo književnik, nego i svećenik. Učenici kojima je ovaj pristup zanimljiv i inspirativan pozvani su da istraže i predstave nepoznate i začudne detalje iz života ljudi koji se svima čine poznatima te da stvore njihove ‘portrete’ iz novog i neočekivanog kuta.

Radovi mogu biti u različitim formama, od filma, priče, eseja, znanstvenog teksta ili pak likovnog rada, a natječaj je predviđen za učenike viših razreda osnovnih (5.–8. razred) te učenike srednjih škola. Tehnika izrade likovnih radova, kao ni duljina literarnih radova, nije zadana. Natječaj je otvoren od 20. siječnja 2016 do 20. travnja 2016. Sve pristigle radove pažljivo će razmotriti i vrednovati žiri sastavljen od nastavnika, stručnjaka iz humanističkih disciplina i djelatnika u kulturi. Pobjednici u svakoj od dvije kategorije (osnovne i srednje škole) dobit će nagradno putovanje za dvoje u jedan od poznatih europskih gradova / budućih Europskih prijestolnica kulture.

Plakat: Alternativne biografije-NATJEČAJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *