Input your search keywords and press Enter.

Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade otvoren je u petak 27. rujna 2019. u srcu Dubrovnika, u  organizaciji Udruge Deša  – Dubrovnik, društvenog poduzeća DEŠA Pro d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik.

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika.

Na Držićevoj poljani u prekrasnim nošnjama, svoje proizvode prezentiralo je 20-ak malih proizvođača slatkih delicija iz cijele Hrvatske. Osim izložbeno prodajnog karaktera manifestacije, organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extradžem.

Stoga su naši vrijedni partneri Zavod za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, proteklog tjedna imali pune ruke posla, proveli su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima,  i pH vrijednost.

Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika.

Medalje su dodijeljene po kategorijama džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Od ukupno 46 primljenih uzoraka sljedeći su uzorci ocijenjeni najboljima:

 

Kategorija DŽEM
ZLATNA MEDALJA

Džem od suhe smokve​​OPG Suzana Mihac, Velika Gorica

SREBRENA MEDALJA

Džem trešnja​​​OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

Džem pipun s limunom​​OPG Ivica Matijević, Koločep

BRONČANA MEDALJA

Džem marelica​​​OPG Halambek, Staro Petrovo selo​

Kategorija EKSTRA DŽEM
ZLATNA MEDALJA

Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče​Deša Pro d.o.o., Dubrovnik

 

SREBRENA MEDALJA

Ekstra džem smokva​​​​OPG Protić Sanja, Blato

 

BRONČANA MEDALJA

Ekstra džem limun​​​​OPG Protić Sanja, Blato

 

Kategorija PEKMEZ
ZLATNA MEDALJA

Pekmez marelica​​OPG Ivica Matijević, Koločep

 

SREBRENA MEDALJA

Pekmez od šljive​​Zadruga Provita, Prozor – Rama

 

BRONČANA MEDALJA

Pekmez od šipka​​Zadruga ProVita, Prozor – Rama

 

Kategorija MARMELADA
ZLATNA MEDALJA

Marmelada naranča​​OPG Ivica Matijević, Koločep

 

SREBRENA MEDALJA

Marmelada klementina​​OPG Ivica Matijević, Koločep

 

BRONČANA MEDALJA

Marmelada narančin​​OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

 

Čestitamo svim sudionicima i pobjednicima! Ukoliko želite probati najbolje pekmeze, džemove i marmelade dođite na Držićevu poljanu ( iza Katedrale), Festival traje do nedjelje 29. rujna do 17 h, a organiziran je uz financijsku podršku Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije i Turističke zajednice Dubrovnik.

 

 

 

 

Ana Cvjetković
izvršna direktorica DEŠE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *