Input your search keywords and press Enter.

Otvaranje izložbe Sea&Sirens priznatog njemačkog fotografa Wima Westfielda

POČINJE ŠESTI FESTIVAL SOLI U STONU

U sklopu programa Festivala soli Ston 2022. izložba „Sea&Sirens“ njemačkog fotografa Wima Westfielda bit će otvorena sutra, u subotu, 20. kolovoza u 20:00 sati Kneževom dvoru u Stonu. Autor izložbe priznati je njemački novinar i fotograf Bod Mueller, umjetničkog imena Wim Westfield kojim potpisuje svoje umjetničke fotografije.
Na 33 fotografije velikog formata Wim Westfield prikazuje najljepše valove na svijetu kao i modele koji i bez opreme za disanje rone u oceanske dubine ili plivaju s divljim životinjama. Fotografije koje oduzimaju dah snimljene su diljem svijeta, posebice na Havajima, Polineziji, Kubi i Južnoj Africi. Ipak, Westfield je snimio neke od najljepših fotografija u regiji oko Dubrovnika i Stona. U svakom je duh trenutka uhvaćen do posljednjeg detalja – baš onako kako ga je fotograf vidio kroz objektiv svoje kamere.
Fotografije Wima Westfielda izložene su u međunarodnim muzejima i galerijama. Svaki motiv izrađen je u ograničenom, numeriranom i vlastoručno potpisanom izdanju od šest primjeraka. Također svaki motiv je prava, autentična fotografija snimljena lokalno digitalnim fotoaparatom visoke rezolucije.
Govoreći o svojoj inspiraciji i djelu ističe:
Otprilike 800. godine prije Krista, grčki pjesnik Homer govori nam kako su kralja Odiseja s Itake mamile sirene tijekom njegovog 10-godišnjeg putovanja. Otkad znamo za uvjerljivost lijepih žena na obalama mora. Nekad su sirene živjele oko Sredozemnog mora, da bi se proširile po cijeloj kugli zemaljskoj. Danas se o sirenama govori po svim morima i oceanima gdje moreplovci upravljaju svojim brodovima. Snaga oceana i erotska živost žene koja nosi samo haljinu od zapjenjene vode izaziva bezvremensku fascinaciju; a ne samo za pomorce. Čak i danas živimo u iskušenju da podlegnemo ovoj privlačnosti.
O autoru:
Kao fotograf nenovinarskih slika (More i sirene), snimljenih na mnogim egzotičnim lokacijama u Aziji i južnom Pacifiku, Bodo Mueller pojavljuje se pod imenom Wim Westfield.
Wim Westfield / Bodo Müller iznimno je popularan i cijenjen nautički novinar, dobitnik nagrade „Zlatna penkala“ za 2019. godinu koju tradicionalno dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica s ciljem isticanja vrijednosti profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj i njenom turizmu, svjesna kako važan doprinos turističkom uspjehu daju i inozemni turistički novinari. Nominiran članak pod naslovom „Sterne im Meer“ (Zvijezde u moru) u časopisu Boote daje prekrasan opis Nacionalnog parka Kornati i svim ostalim zaljevima između Šibenika, zaljeva Magrovica i Dugog otoka. U članku daje puno praktičnih savjeta koji su potrebni prilikom planiranja putovanja i boravka. A sve je popraćeno prekrasnim fotografijama arhipelaga.
Wim Westfield /Bodo Mueller živio je u DDR-u, a u njegovoj zanimljivoj biografiji otkriva se i kako je imao problema s vlastima DDR-a, njegovim pokušajima bijega, pritvoru Stasija, neobičnom odlasku s putovnicom DDR-a koja vrijedi 10 godina za sve zemlje. Zatim njegov novi početak u Saveznoj Republici kao novinar i pisac.
Djela Bodo Müllera uključuju knjige o pokušajima bijega i uspješnim bjegovima iz DDR-a “Über die Ostsee in die Freiheit” (sa suprugom) i “Fascination Freedom”, od kojih su neke snimljene za televiziju, kao i niz knjiga o područja plovidbe u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)