Input your search keywords and press Enter.

Otvaranje izložbe Pabla Picassa u Dubrovniku

Otvaranje izložbe Pabla Picassa održat će se u izložbenom prostoru samostana Sv. Klare u petak, 1. travnja 2016. godine u 19 sati.

Dubrovnik će i tijekom ove turističke sezone biti mjestom respektabilne izložbe jednog od najvećih umjetnika 20-og stoljeća. Nakon izložbe Salvadora Dalia i njegovih grafika iz opusa „Božanstvena komedija“ i „Biblija Sacra“, u prekrasan izložbeni prostor samostana Svete Klare od početka travnja do kraja listopada ove godine biti će izložena kolekcija keramike velikog Pabla Picassa.

Ova jedinstvena tematska izložba jednog od najvećih umjetničkih genija javnosti će predstaviti dio Piccasove kolekcije keramike. Izložba zapravo javnosti predstavlja do sada najmanje istraženo područje u slikarevom opusu- njegove radove u keramici.

„The Lake Collection of Picasso Ceramics“, kojom upravlja kolekcionar i vlasnik slovenske galerije Deva Puri g. David Razjanjcev sastoji se od preko stotinu originalnih keramičkih radova Picassa iz tzv. edicije Madoura medju kojima je i nekoliko srebrnih pladnjeva.

Na dubrovačkoj izložbi keramike Pabla Picassa objedinjene pod nazivom «Godine na Azurnoj obali», biti će izloženo oko 60 Picassovih keramičkih radova, nekoliko srebrnih pladnjeva te plakata. Pablo Picasso bio je veliki avangardist, začetnik kubizma, grafičar, kipar i keramičar neuništive stvaralačke energije.

Naime, na Azurnoj obali u selu Vallauris kod Cannesa, Picasso se upoznao sa grnčarskom obitelji Ramie te je tako i došao u doticaj sa novim likovnim izražajnim sredstvom u kojem će stvarati sve do svoje smrti. Stvorio je oko 600 keramičkih predmeta – tanjura, vaza, zdjela, vrčeva, pločica i skulptura. Za razliku od svojih monokromatskih crno-bijelih grafika, ovdje se služio živim bojama pa su njegovi keramički radovi zapravo i skulpture i slike.

Osim keramike na izložbi će biti predstavljeno i tridesetak originalnih grafičkih radova i postera koje je slikar sam izrađivao za svaku svoju godišnju izložbu keramike, pa su tako i oni povezani s Picassovim keramičkim radovima izrađenima između 1947. i 1971. godine.

Izložba o stvaralačkim godinama na Azurnoj obali, gdje se upoznao sa tehnikom grnčarstva i keramike, posvuda u svijetu privlači veliku pozornost ljubitelja umjetnosti. Konkretno, u zadnjih godinu dana iz švedskog Gotenberga stigla je u Rovinj gdje je bila predstavljena prošloga ljeta. Izložba je naime u Dubrovnik stigla iz Njemačke i javnosti će biti dostupna do kraja listopada ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *