Input your search keywords and press Enter.

Otvaranje filmske manifestacije ”Tišina molim!”

Filmska manifestacija Tišina molim! – Film i Grad od 1919. svečano će se otvoriti u ponedjeljak u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati.

Na otvaranju festivala će se prikazati dokumentarni kratkometražni film Dubrovnik, snimljen 1939. godine, redatelja Maksa Kalmića. Ovaj dokumentarac smatrao se izgubljenim sve do prije par godina kada je pronađen u arhivi Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, a nakon skoro 80 godina od nastanka filma dubrovačka će ga publika imati prilike pogledati. Ovo je ujedno jedan od posljednjih filmova snimljenih u Kraljevini Jugoslaviji, ali i jedan od redateljevih posljednjih filmova.

Fokus unutar zadane teme ovogodišnje manifestacije usmjeren je na razdoblje jugoslavenske kinematografije, koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno. Predavanje na temu ”Filmski Dubrovnik i povijesni horizonti: od represije do ekonomije” održat će poznati hrvatski filmski kritičar, professor povijesti i v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić. Poseban gost ovogodišnje manifestacije je predsjednica španjolske filmske komisije Pilar Querol Fernandez od koje ćemo čuti iskustva Španjolske kao filmske destinacije u panel diskusiji o filmskom turizmu. Uz nju će na panelu sudjelovati Daniel Rafaelić, predstavnik festivala Kinookus Ivan Viđen i predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

U sedam dana festivala posjetitelji će imat priliku pogledati projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim titlovima, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita ‘‘Fan’’ koji je snimljen u Dubrovniku 2015. Program nudi i besplatnu filmsku turu ‘’Tragom Oscara’’ po gradu uz pratnju licenciranog vodiča, dječju utrku, filmski kviz u suradnji sa udrugom Bonsai i Art radionicom Lazareti, slušaonicu filmske muzike, radionicu za djecu “Set dizajn”, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena, u suradnji s gastro shopom Pomalo, za potrebe festivala u kino kavanu.

Tišina Molim! team ovom prilikom poziva sve zainteresirane da se pridruže na svečano otvaranje i domjenak u ponedjeljak, 24. travnja, u Kazalište Marina Držića s početkom u 20 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.