Input your search keywords and press Enter.

Eko centar Zeleno sunce: Otočić Blato i močvarni dio Omble pod zaštitu

Zahtjev za žurno uvrštenje posebne zaštite močvarnog dijela gornjeg toka rijeke Omble

Eko centar Zeleno Sunce i Eko-Omblići proslijedili su nam otvoreno pismo koje su uputili na adresu Ekološke udruge Lijepa naša – Ploče, Predsjednici gđi Ani Musa, županijskoj vijećnici „Mosta˝:

Poštovana gđo Musa,
Molimo Vas da na slijedećoj Županijskoj Skupštini postavite pitanje i zahtjev u svezi žurnog uvrštenja posebne zaštite močvarnog dijela gornjeg toka rijeke Omble (područje od južne točke riječnog otočića Blato visavi Tenturije i potoka Slavjana pa sve do slapova kod izvora rijeke Omble) Ramsarskom Konvencijom (1971) čija je potpisnica i Hrvatska od 1993. god.
U neposrednoj blizini samog izvora Omble nalazi se posebno vrijedan otočić Blato obrastao trskom i šašem. Močvarno područje uz izvor Omble stanište je riječne kornjače (Mauremys rivulata), koja u ovim krajevima ima krajnju zapadnu granicu rasprostranjenosti. Također, ovo je područje i stanište velike štipavice (Belostoma niloticum), najvećeg kukca naše faune, kao i ptica močvarica.
Po mišljenju mnogih i hrvatskih i stranih znanstvenika ovo iznimno važno močvarno područje gornjeg toka rijeke Omble i riječnog otočića Blato se zbog sve veće devastacije u samoj blizini (iako s nalazi unutar zaštićene Rijeke dubrovačke koja je zaštićena je od 16. 12. 1964.)treba što prije zaštiti unutar Ramsarske konvencije kao jedinstveno močvarno stanište s netaknutim riječnim otočićem Blato.

Predsjednica: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *