Input your search keywords and press Enter.

Osvrt na TA-DA! MALI FESTIVAL BAJKE (Orebić, Pelješac)

U sklopu aktivnosti šestomjesečnog projekta ”TA-DA! kreativnih radionica”, pod mentorstvom Tine Bikić, predsjednice Matice hrvatske Orebić, nastao je prvi festival posvećen bajkama -”TA-DA! Mali Festival Bajke”. Festival je zamišljen kao oda književnosti, te fantastičan spoj vizualnih umjetnosti i teatra gdje mladi razvijaju svoj umjetnički i kreativni potencijal. Namijenjen djeci vrtića i osnovnih škola na području poluotoka Pelješca kojima nudi priliku da postanu tvorci, sudionici i umjetnička publika festivala, koji nastaje uz njihovu suorganizaciju i učešće. Na TA-DA! radionicama koje su se održavale ususret prvom festivalu bajke tri puta sedmično u dvorani Općine Orebić, sve je bilo predodređeno svijetu mašte, kreativnosti i igre u kojemu su djeca idejni tvorci, organizatori i publika. Ovim festivalom željeli smo ukazati kako je svijet mašte itekako ozbiljan i važan, te kako uz kreativnost i ideje najmlađih, može prerasti u velike zamišljaje male zajednice.

Prvi TA-DA! Mali Festival Bajke održao se 19. 20. i 21. lipnja u dvorani Općine Orebić u organizaciji Matice hrvatske Orebić i Narodne knjižnice Orebić, te uz financijsku podršku Općine Orebić. Oko 40-tak polaznika Ta-da!radionicapredstavilo je likovne radove i tri nove predstave: ”Jastuci od tišine” (Tina Bikić), ”Ribar Palunko (Ivana Brlić Mažuranić) i ”Bajka o vratima” (Danijel Dragojević). Režija predstava pripala je voditeljici TA-DA! radionica Tini Bikić, dok su umjetnički suradnici na projektu bili: Nataša Tolj (Voditeljica Narodne knjižnice Orebić), Maja Suvaljko (scenografkinja), Antoslava Marinović (lutkarica, scenografkinja), Morana Raguž (scenografkinja), Martina Sršen (kostimografkinja). Uz polaznike TA-DA! kreativnih radionica, publici su se predstavili i učenici Osnovne škole Orebić, Osnovne škole ”Petra Kanavelića” iz Korčule, Dječji vrtić Korčula, Osnovna škola Trpanj, Ritam Studio Pelješac i Plesna škola Trpanj. Unutar festivalskog programa koji je predstavljao recitacije, igrokaze i predstave, posebna točka bila je i ”TA-DA! Kolač Party” gdje su torte i kolače donirali roditelji, prijatelji kao i vrhunske slastičarke Lucija Tomašić, Gabriela Vuković – Slastičarna Gabi/Sugar Spice, Antonia Jakir, Marija Antunović – Slastičarna Croccantino.

TA-DA! Radionice bile su raspoređene kroz formu učenja i igre po konceptu :slušamo-učimo-gledamo-igramo se-stvaramo, gdje se s djecom učilo o postanku bajki kroz čitanje odabranih književnih djela, slušanje i improvizaciju, stvaranje izložbe posvećene bajkovitim motivima pa sve pisanja i glume – umjetničke akcije u stvaranju vlastite izvedbene točke. Fokus radionica bio je na povezivanju naučenog o povijesti i nastanku bajki, te kontekstualizacija tih istih bajki i njenih najpoznatijih likova, u današnjem vremenu. Djeca su kroz maštovite procese uočavale sličnosti na primjeru najpoznatijih bajki te pisala kratke forme – dijaloge, koji su poslužili kao koncept za snimanje kratkih filmova. Cilj je bio upoznati djecu sa bajkama i književnosti, ali im dati na korištenje nove medije koji su njima trenutno najbliži alat. Stare oblike i pod kontekste modernizirati kako bi mladi mogli promisliti na moderan i inovativan način, nove umjetničke svjetove. U nedjelju 25.lipnja održana je i posljednja radionica u ovoj školskoj godini, na kojoj se najavljuju ”TA-DA!Kratkiši”– projekcije kratkih filmova polaznika radionica koji će biti predstavljeni u srpnju Orebićkoj publici.

”Ovaj festival ima za cilj promovirati zajedništvo u kreiranju jedinstvenog svijeta posvećenog fantastičnom, koje nastaje iz ljubavi prema književnosti, čitanju, prema dramskoj i vizualnoj umjetnosti, sa željom da se umjetnost promatra kao alat za razumijevanje društva i zajednice. Mišljenja smo kako djeca trebaju stvarati običaje koje oni najbolje razumiju, običaje koji slave znanje, maštovitost, kreativnost i igru. Ovakav primjer igre i ideje koju su sami smislili, čini ih inovatorima sutrašnjice. Ovo je naš prvi festival koji već sada živi u budućnosti” – istaknula je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Orebiću, Tina Bikić.

 

Tina Bikić, Culture Director
Matica hrvatska Orebić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)