Input your search keywords and press Enter.

Osmo redovito izvješće o aktivnostima na zbrinjavanju napuštenih životinja: Od Ministarstva poljoprivrede zatražene upute

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je danas dopis ministru poljoprivrede Republike Hrvatske Davoru Romiću na temu situacije s neregistriranim azilom za napuštene životinje na Žarkovici.

Gradonačelnik je ministru iznio sve aktivnosti koje je Grad Dubrovnik poduzeo postupajući prema Rješenju ovog ministarstva (Klasa: UP/I-322-07/15-10/1156, Urbroj: 525-10/0762-15-1) iz lipnja 2015. godine i nalazu iz Zapisnika o inspekcijskom nadzoru (Klasa: UP/I-322-07/15-10/1156, Urbroj: 525-10/0762-15-6) iz listopada 2015. godine, te zatražio uputu o daljnjem postupanju.

Izvijestio je ministra da je u tijeku izgradnja skloništa za napuštene životinje čijom će  registracijom Grad Dubrovnik postati jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja u svom vlasništvu ima sklonište za napuštene životinje.

Također, od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske zatraženo je i da:

1. obveže sve gradove i općine na području Dubrovačko-neretvanske županije na potpisivanje ugovora s ovlaštenim skloništima u koja bi sukladno zakonu i propisima zbrinjavali napuštene životinje sa svoga područja, jer prema saznanjima dostupnim Gradu Dubrovniku i tvrtki Sanitat niti jedan grad i općina u sklopu Dubrovačko-neretvanske županije osim Grada Dubrovnika nema sklopljen ugovor s nekim od strane Ministarstva poljoprivrede ovlaštenih skloništa, tako da se svi napušteni psi s područja naše županije nalaze upravo na Žarkovici;

2. definira kapacitet potreban za azil u izgradnji u odnosu na broj stanovnika Grada Dubrovnika;

3. osnuje stručno tijelo sastavljeno od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i jedinica lokalne i mjesne samouprave radi utvrđivanja koje će se životinje smjestiti u azil nakon završetka izgradnje, a na koji način zbrinuti ostatak životinja.

Gradonačelnik  je ministra Romića izvijestio i da je gradska tvrtka Sanitat od 1. siječnja 2016. pokrenula program subvencioniranja u vidu hrane i zdravstvene njege za pse za razdoblje od godine dana za sve udomitelje koji udome pse iz neregistriranog skloništa za napuštene životinje na Žarkovici. -„Do današnjeg dana registrirano je 13 udomitelja, a uvidom u ugovore o udomljavanju vidljivo je da je od tog broja čak 11 štenaca, iz čega je razvidno da Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik ne poštuje Rješenje ovog ministarstva od 10. lipnja 2015. godine o zabrani smještanja novih pasa u neregistrirani azil“, navodi se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *