Input your search keywords and press Enter.

Osam kajakaša spašeno iz nevremena na moru kraj Šipana

Lučka kapetanija Dubrovnik izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) iresorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetoj i uspješno okončanoj spasilačkoj akciji u ponedjeljak, 9. rujna prema osam kajakaša u Dubrovačkom arhipelagu.

Poziv pogibelji u Dubrovačkoj kapetaniji zaprimljen je jučer, 9. rujna u 12.10h, posredstvom službe Hitne medicinske pomoći Dubrovnik, čiji djelatnici su netom prije zaprimili poziv grupe od osam kajakaša, zatečenih u jakom nevremenu s vanjske straneotoka Šipana, slijedom čega su službenici LK Dubrovnik u koordinaciji sa MRCC Rijeka pokrenuli akciju spašavanja prema dojavljenoj poziciji, kamo su angažirani i službenici Pomorske policije Dubrovnik, koji su u akciju isplovili iz Slanog.

Nedugo potom, u 12.44 sati službenici Pomorske policije izvijestili su LK Dubrovnik i MRCC rijeka da su uočili kajakaše s vanjske strane otoka Šipana, na pola puta između Rta Prtuše i prolaza Harpoti te su iz mora spasili pet kajakaša, dok su službenici LK Dubrovnik spasili preostalo troje kajakaša, nakon čega su ih prevezli u Luku Šipansku, kamo su u 14.25h  spašene brodolomce preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Među spašenim brodolomcima, sedam državljana Kraljevine Norveške i jedan državljanin Republike Hrvatske, koji je ujedno vodio skupinu kajakaša.

Među spašenim brodolomcima samo jedna osoba, Norvežanin,trebao je medicinsku pomoć, s obzirom na manje ozljede po tijelu, u vidu oguljotina.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik po okončanju spasilačke aktivnosti nastavili su očevidna postupanja u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)