Input your search keywords and press Enter.

Orenburg, čipkarska svjetska baština

Umjetnička galerija Dubrovnik i Umjetnički muzej Orenburg, Rusija u suradnji s hrvatsko-ruskim društvom “Umjetnost bez granica” vesele se pozvati na otvorenje izložbe “ORENBURG, ČIPKARSKA SVJETSKA BAŠTINA” u Ateljeu Pulitika (Tvrđava Sv. Ivana) u subotu, 17.12.2016 u 12:00 sati.

U glazbenom djelu nastupiti će violinistica Elvira Galioulline i pijanistica Helena Tomašković sa djelima Čajkovskog, Rimski-Korsakova i Basnera, a nakon toga ćete moći uživati u tradicionalnim ruskim delicijama.

U samom centru Rusije, na granici Europe i Azije, već 200 godina postoji originalni umjetnički zanat – orenburška marama od pahuljaste vune. Izrađuje se pomoću malih igala za pletenje, ručno, od pahuljaste vune koja se dobiva od lokalne pasmine koza. Marama je tolika lagana, delikatna i podatna da je dobila naziv „paučina“. Nježna i mekana, ona grije ramena žena u raznim gradovima i državama. Orenburške pletilje su svojim pahuljastim pletenjem pokorile Englesku, Francusku, Njemačku, Španjolsku, Dansku, Norvešku… Od 1851.g. marame su poznate i europskoj publici. Na svjetskoj izložbi u Briselu 1958.g. orenburške marame privukle su pažnju belgijske kraljice, te su dobile srebrnu medalju.

Svi koji ih jednom dodirnu, ove marame nazivaju pravim umjetničkim čudom. Gdje god se izlažu, privlače pažnju žena bez obzira na nacionalnost, vjeru, uzrast.

Izložba će upoznati publiku s radovima ponajboljih pletilja Orenburga,  čiji je umjetnički vez rađen po najvišim standardima, te predstavlja zanat koji je preko njih postao poznat u cijelom svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *