Input your search keywords and press Enter.

Opet nam prijete novim mjerama!

Božinović najavio nove restrikcije za kompletnu obalu, ni seoske fešte neće biti moguće bez dozvole stožera

Restriktivni režim važio bi za sve županije koje su označene narančastom bojom na kontroverznoj karti ECDC-a

Ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku Nove TV najavio je nove restrikcije za hrvatsko priobalje jer, kaže, ‘brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti’.

Nove ‘mjere’ bi na snagu trebale stupiti u ponedjeljak, a odnose se na ograničenja javnih okupljanja i uvođenje covid propusnica kao ulaznica za takve događaje. Restriktivni režim važio bi za sve županije koje su označene narančastom bojom na kontroverznoj karti ECDC-a.

Kada je riječ o javnim skupovima, limite broja ljudi na njima bi određivali lokalni stožeri, a kretali bi se u rasponu od 50 do 1.000 ljudi. Uvjet za sudjelovanje bila bi covid potvrda.

Diljem Jadrana ljeto je rezervirano za mnoge seoske fešte. – Poanta je u tome da gdje se održavaju te fešte, da se one prijave i onda da lokalni stožer zajedno sa županijskim donese odluku mogu li oni to kontrolirati i mogu li pustiti. Ako se ne usuglase onda će Nacionalni stožer, naveo je Božinović.

Na svadbama bi bilo dozvoljeno, kako je rekao Božinović, najviše do 200-300 ljudi, a svi će morati doći s covid propusnicom koja je, tvrdi ministar, ‘jedno visoko jamstvo da će sve proći u redu’ iako se, primjerice, najavljuje da covid potvrde neće biti tako visoko jamstvo za cijepljene državljane Ujedinjenog Kraljevstva od kojih će se, izgledno je, za dolazak u RH zahtijevati i negativan test.

– Sportska natjecanja isto će biti dostupna za one koji imaju covid potvrdu. Bitno je cijepiti se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu. Cijepljenje je jamstvo za osobu koja je cijepljenja. Sve dok traje epidemija treba se čuvati na ovaj ili onaj način, izjavio je Božinović napominjući da nove ‘mjere’ za cilj imaju spriječiti ‘barem da se neki događaji ne pretvore u superširitelje’.

Postoje tvrtke i institucije gdje je procijepljeno i po 80 posto djelatnika – moraju li oni nositi maske?, upitao je Božinovića novinar Mislav Bago. – U tako jednom kolektivu, gdje je 80, 90 posto je procijepljeno, mislim da se može maska reducirati bitno više, izjavio je.

Predsjednik Milanović rekao je da bi najesen trebalo ukinuti sve mjere. Božinović je rekao da su od samog početka “bdjeli nad situacijom” te će to činiti i dalje.

– Naš rizik, ako ukinemo sve mjere, veći je nego što je slučaj kod Velike Britanije jer oni imaju veću procijepljenost, ustvrdio je.

jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)