Input your search keywords and press Enter.

Zaustavite uništavanje zaštićene Vučine kod Žuljane!

1. Inspekcijskim službama zaštite okoliša i prirode RH- .Gosp Nenad Strizrep
2. Građevinskoj inspekciji DNŽ –gosp Miroslav Jozić

ZAUSTAVITE DEVASATACIJU ZAŠTIĆENE VUČINE u ŽULJANI na Pelješcu!

Ovih dana dobijamo preko našeg zelenog telefona Eko-Fona 020/453.850 uznemirene dojave mještana Pelješca ili točnije iz mjesta Žuljane kako se predio Vučina koji je prekrasni zaštićeni krajobraz bezdušno uništava i devastira zbog gradnje reginalnog vodovoda.Javili su nam se i naši prijatelji iz ekološke udruge Mala Sirena, iz Žuljane s kojima dijelimo zabrinutost što će biti sa Vučinom!?
Evo dijela teksta pisma ekoaktivista „Male Sirene“
„U mjestu Žuljana na Pelješcu trenutno se radi trasa regionalnog vodovoda i događa nepopravljiva devastacija zaštićenog prirodnog krajobraza-Vučina protivno gradjevinskoj dozvoli i napucima pročelnice upravnog odjela Nikoline Šišić.
Na teren je izašla i inspektorica za zaštitu prirode Vesna Daničić i inspektor Stanović iz Javne ustanove i ustanovili nepopravljivu štetu čija sanacija je upitna jer izvođač i nema plan sanacije niti se isti nalazi u građevinskoj dozvoli.
Naime pri početku radova u rujnu 2013. godine ustanovljeno je da je pri samom prosjecanju zaštićene šume Vučina trasa promašena i do 100 metara, a na nekim djelovima se spustila i na samo 10tak metara od mora. Taj dio trase je miniran 13.05.2015. iako se na sastanku 03.10.2013. zaključilo i potpisalo da će se radovi odvijati ‘filigranski’ po riječima Irine Putice iz Hrvatskih voda.
Ništa nije ispoštovano i do danas ne postoji projekt završnog dijela trase,
a izvođač je ušao u zaštićeno područje i izvršio ogromno miniranje bez najave, sirena, sigurnosne pratnje etc.
Turisti i stanovnici su bježali sa obližnjih plaža.
Priobalje je zatrpano kamenjem i vrhovima borova, a veliki dio gromada je završio i u moru.“
Što reći nego da smo zgroženi što se sve događa u zadnje vrijeme u našoj Županiji! Umjesto da se čuvaju prirodne zaštićene vrijednosti kao što je Vučina one se sustavno uništavaju a odgovroni namjerno pred ovakvim ili sličnim ekocidima „zatvaraju oči“!Mislili smo da će se ulaskom Hrvatske u EU poštovati EU direktive o zaštiti okoliša i prirode posebno zaštićenih prirodnih ekosustava evo vidimo gotovo svako malo da se one ne poštuju !
Gdje su inspekcijske službe zaštite okoliša i prirode RH koje bi trebali nadzirati ovakve zahvate u zaštićenim predjelima kao što je to Vučina na otoku Pelješcu u mjestu Žuljana, pitamo se ?

„Priroda se ne osvećuje ona samo naplaćuje račune!“(Sv. Ivan Pavao II)

Voditeljica Zelenog telefona:
Jadranka Šimunović