Input your search keywords and press Enter.

Okusi i mirisi zavičaja /Blato/Lumblija/Lazareti

  1. LISTOPADA 2022., 12:00 – LAZARETI – DUBROVNIK

 

Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačka baština, u suradnji sa Viteškim udruženjem Kumpanjija Blato, Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima ustanovom u kulturi pozivaju vas na program „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu”.

Program će se održati dana 18. listopada (utorak) u prostoru Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnik, Frane Supila 10 (5.lađa) sa početkom u 12:00 sati.

Predstavljanje  programa „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” sadržavati će:

 

– Uvodna riječ domaćina,  Maja Mozara, HMI – podružnica Dubrovnik

 

– PETAR MILAT PANŽA, autor Rječnika govora Blata na Korčuli – „Održavanje dijalektalnog govora u iseljeničkim sredinama”

  • Rječnik Blata na Korčuli je dijalektalni rječnik Blata, a u nekim aspektima i zapadnog dijela otoka Korčule. Leksik, frazemi, ustaljeni izrazi i metafore iz života govora čine govor Blata i zapadnog dijela otoka Korčule bez sumnje jedinstvenim među hrvatskim lokalnim govorima.
  • Prvo izdanje Rječnika govora Blata na Korčuli objavljeno je sredinom 2015. godine. Tada je u Proslovu prvog izdanja autor zapisao ‘Tako i ja priznajem da, kolikogod se trudio, nisam ni sve, a možda ni točno, zabilježio. Uostalom, pisanje rječnika je kao punjenje ‘jame bez dna’, ki da ulĩvaš vȍdu u profȕnat, nikad kraja! Po svoj prilici ima još nezabilježenih riječi, fraza, eufemizama, metafora i drukčijih značenja objavljenih riječi…’

 

– KRISTINA SARDELIĆ, lumblija kao inspiracija za moderne slastice

  • Blatska torta ® – kraljica torti na otoku Korčuli

Blato i otok Korčula poznati su po tradicionalnoj slastici Lumbliji, a od listopada 2017. godine gastronomija Blata i otoka Korčule bogatija je za još jednu slasticu – blatsku tortu®.

Osim istih sastojaka, te dvije slatke delicije povezuje i priča o ljubavi, a upravo su ljubav i Lumblija potaknule Kristinu Sardelić (Moja Nadalina jdoo, Blato) da osmisli blatsku tortu® – novu i jedinstvenu slasticu sa svim sastojcima Lumblije, posebnu tortu koja nosi dašak prošlog vremena i sadržava sve namirnice upotrebljavane od davnina u tradicionalnoj pripremi Lumblije, no ipak prilagođenu nepcu modernog potrošača.

Blatska torta ® okruglog je oblika, ukrašena listićima badema, jezgrom oraha, kriškom limuna, kriškom naranče i ušećerenim bademima dok je na svojim bočnim stranama ukrašena listićima badema.

Zašto naziv blatska torta ®? Vrlo jednostavno – ideja je rođena u Blatu, njezini su sastojci preuzeti iz starog blatskog recepta za Lumbliju, a Kristina, inače podrijetlom iz Vela Luke, udana je za Blaćanina pa je taj kolač iz ljubavi darovala svojem mužu, koji joj je od početka neizostavna potpora u izgradnji njezina malog slatkog carstva.

Blatska torta ® prvi je put predstavljena u listopadu 2017. godine na 6. Danima blatske lumblije.

Blatska torta® zaštićena je autorskim pravima, a Kristina Sardelić nositeljica je žiga i industrijskog dizajna za blatsku tortu pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo: https://www.dziv.hr/

 

– STJEPAN BAČIĆ, predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato – Prehrambeni folklor kao čuvar tradicije

Prehrambeno odjeljenje čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića. Ono danas svoj rad očituje organizacijom „Kućne zabave”, večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Udruženje njeguje lijep običaj da, kao pristupnicu „Kućnoj zabavi” članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

 

– MAJA ŠEPAROVIĆ I IVANA SARDELIĆ, Turistička zajednica općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi

  • najava programa „OKUSI I MIRISI ZAVIČAJA – DANI LUMBLIJE U BLATU” 25.-30.10.2022.
  • u programu koji će se održavati u Blatu od 25.-30. listopada predstaviti će se kuharica „Slatka Korčula” autorice Franice Tasovac gdje će se svi posjetitelji upoznati sa tradicionalnim i autohtonim slasticama otoka Korčule, radionica „Samoniklo jestivo bilje otoka Korčule” koju će održati Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčula. Zadnju subotu u listopadu održati će se središnje događanje gdje će se predstaviti tradicionalni i autohtoni proizvodi proizvođača otoka Korčule sa naglaskom na slastice i Lumbliju, prvi zaštićeni proizvod u našoj županiji sa oznakom ZOZP. Uz tradicionalne slatke proizvode na Danima lumblije biti će izloženi   „Pošip bijeli – u časama zlato otoka Korčule”, autora i glavnog urednika prof. Nikole Miroševića, kuharicu „Slatka Korčula” Franice Tasovac, „Blatska trpeza” Rade Kaštropila i slikovnicu „Tun pristani kapitane”.

Planirano je sudjelovanje Lovačke udruge Jastreb koja će svim prisutnima ponuditi lovački gulaš sa žrnovskima makarunima, Lige protiv raka Korčula – Lastovo  – Pelješac – Mljet, lokalnih vinarija i proizvođača tradicionalne slastice Lumblija te predstavljanje tradicionalnih slastica otoka Brača.

Program će zatvoriti učenici Srednje škole Ivo Padovan koja već 27 godina posljednju  nedjelju u listopadu izlaže i prezentiraa svoje lumblije na blatskoj Plokati.

  • Pozivamo vas svih da nam se i ovu godinu pridružite u Blatu na manifestaciji „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” i uživate u ljepotama Blata i otoka Korčule te proizvodima lokalnih proizvođača.

 

Predviđeno trajanje programa je 30-40 minuta nakon čega slijedi degustacija tradicionalnih proizvoda i slastica otoka Korčule.

 

Tradicionalni kolač lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa posebnom oznakom kvalitete  ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu. Postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost „Lumblije“ i otoka Korčule.

 

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

 

Ova tradicionalna slastica  nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je  posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

 

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji  povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.

 

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

“Ne zaboravi me” poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.   „LUMBLIJA – TO TI JE VOJA I JUBAV”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)