Input your search keywords and press Enter.

ODŠTETA

Analogijom povijesnih događanja u sukobima Hrvata i Srba, a vezano za službeni posjet A. Vučića Hrvatskoj – pa kaže: “Iznenađen i zaprepašten izjavom premijera Andreja Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati o ratnoj odšteti. Sve što mogu reći je – da sam na njegovom mjestu, ne bih to pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrijepiti tisućama teških argumenata!“ Ne znam đe bi bilo baš tisuću argumenata; možda ako bi se krenulo od Osmanlija. Što su Srbi doživjeli od Turaka ne bi nikad ni ljetovali u Turskoj, a danas puna ih obala. Valjda vraćaju im sad za sve ono što su Osmanlije janjičarile! Ali neće tražiti od Turaka ratnu odštetu.
Nego, nije poanta kako bih analizirala Hrvatsko – Srpsku mržnju i od kada ona datira i tko je kome dužan ispriku ili odštetu? Jednostavno; s ovom postavom Vučićeve administracije nema svrhe razgovarati o Domovinskom ratu 1991. godine! Oni to ne priznaju i to je tako. U tom smislu nema potrebe se nadmetati i nešto im dokazivati. Jasno je kako rovare se na sve strane i četiri bande od svijeta, potežu za okrunjenim glavama i dobrim vezama, kako bi nas što više ocrnili, a fala Bogu… nisu sami u tom opstruiranju od strane naših susjeda. To se može otvorenije viđet i u političkim previranjima npr. Hrvatske i Slovenije gdje ti kao gledalac vijesti automatski apsorbiraš činjenicu kako se svađa događa u Piranskom zaljevu radi agresivnih slovenskih ribarica “Riba1” i “Riba2”, a ako još malo pročačkaš, tada saznaš kako je to područje bogato plinom, a može bit i velika luka! Glede… Bilderberg grupe, pripovijeda se kako je to je ko neka „euro-atlantska politička i medijska sila, i navodna njihovu povezanost s masonima i illuminatima… itd.!?“ Neki teoretičari zavjere, ali to ne moramo uzimat za serio govore kako te stvari nisu otvoreno potvrđene, ali Bilderberg je itekako stvaran; što po pitanju moći, a što po pitanju utjecaja na “mali” puk, najčešće putem medija. Nemojmo se uzrujavat što nas njesu invitali. Koliko znam, oduvijek je bilo tako; u ex Yugi smo imali utjecaj iz Beograda, prije toga iz Beča i Berlina, a još prije toga iz Budimpešte, Venecije ili Istambula… te u takvom skladu smo se i ponašali; ništa novo!
Danas je sve globalizirano, pa tako i moć velikih nad malima, a mi smo vazda mi.
– Ma… he***bo te! Što to pišeš!? Radi se o čitavim nacijama, milionima ljudskih života… tipuju uglavnom, na naftu, hranu, gmo, oružje i ratove, medicinu i farmaciju; ej…!“
Ništa novoga! Baš nas briga što čine. Netko ih promatra; netko tko štiti život u svemiru, u to sam sikura; gledajmo svoja posla i vjerujmo sebi i tome je tako.
– Ponavljam, tebi i tebi sličnima što vam ne smeta istina – promijenite se u skladu s njom! Oli je lakše skrivati se iza oklopa cinizma nego djelovanjem riskirati vlastiti komoditet…!?
To sve može bit rekla-kazala ili laž III stupnja, a vijest koju si čula na TV-u možeš objesit mačku o rep. Najveća bitka koju svatko vodi je ponajprije što u biti želiš postići? Bilo Vučićeva vizita, kakva je njihova „glad“ i što bi ih umirilo i zašto stalno komplotuju? Tako i ja svojim pisanjem što želim? Biti dosljedna i pedantna u svojem istraživanju ili nekoj svojoj tezi? Pa…možda i dođem do interesa koji stoje iza svega. Ne bojim se kad razgrnem prvi i drugi sloj i krenem na višu razinu uvida. Dobro je ispitati ono što spontano nastoji zadovoljiti nečiju želju. Koja je stvarna želja? Kako steći povjerenje i kome možeš vjerovati. To mi je ko’ dobar film; da… iskrenost, ali ja doista ne znam kako stvari stoje u trećem sloju. Ovo ‘znanje’ pokriva tehnički dio. Deep down… imam osjećaj kako sam u mentalnom labirintu, čini mi se kako je sve ikad rečeno potpuno irelevantno; sve te izgovorene i napisane riječi, su poput neke droge. Djeluju trenutno.
A… opet, postoje ti rijetki trenutci jasnoće i trajnog utjecaja koji se pojave sami od sebe… onda pomognu i nitko im se ne može suprotstaviti.

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *