Input your search keywords and press Enter.

Održano predavanje Vlaho Bukovac i sakralna umjetnost

Povodom obilježavanja 100. obljetnice od smrti Vlaha Bukovca, u četvrtak, 3. ožujka u Kući Bukovac je održano predavanje “Vlaho Bukovac i sakralna umjetnost”.
Kustosica Jelena Beželj posjetitelje je podsjetila da je Vlaho Bukovac u svom bogatom opusu izradio i 20-ak iznimnih djela sakralne umjetnosti, koja se danas većinom nalaze u Cavtatu. Tako se, između ostaloga, u crkvi sv. Nikole u Cavtatu nalaze netipične Bukovčeve izvedbe poput barjaka sv. Nikole dimenzija 430 x 325 cm, ili pak diorame Kristova groba, scenske izvedbe Kristova groba izrađene od 5 samostojećih kulisa, koja se iznosi za vrijeme Velikog tjedna, a kako i sam Bukovac kaže u autobiografiji “Moj život”:
“Nešto posve nova!”
U franjevačkoj crkvi Gospe od Snijega, između ostalog, čuva se monumentalna slika Gospe od Cavtata, a u Kući Bukovac se pak nalaze njegova ranija sakralna djela, poput Gospe od sedam žalosti, Bukovčevo prvo umjetničko djelo, nastalo dok je imao svega 10 godina. Uz spomen sakralnih djela, kustosica Jelena Beželj posjetiteljima je prikazala i neke manje poznate crteže i korespondencije među naručiteljima, koji svjedoče o procesu nastanka slika, ali i njihova prijema, a čuvaju se u zbirkama Kuće Bukovac.

Petra Brailo
MIGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.