Input your search keywords and press Enter.

Održano predavanje o autizmu

Uoči Dana podizanja svijesti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, na inicijativu Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Grada Dubrovnika, a u organizaciji Opće bolnice Dubrovnik, ove srijede održano je predavanje na temu “Autizam u suvremenom društvu”.

Uvodno je ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić istaknuo kako postoji inicijativa za otvaranje Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece u kojoj će se kroz multidisciplinarni pristup raditi s djecom sa poteškoćama u razvoju. -OB Dubrovnik se uključila u program stručne edukacije kako bi pomogla djeci koja boluju od autizma. Kadar i prostor imamo samo ih trebamo organizirati i što prije početi s radom-poručio je Bekić.

Predavačice su bile dječja psihijatrica Bernarda Hajdić i edukacijski rehabilitator Alma Džanović Mateljak koje su ukazale na važnost ranog prepoznavanja oboljele djece i njihovo uključivanje u ranu intervenciju koji su inače ključni za pozitivan ishod liječenja. – Zadnjih 50-ak godina svjedoci smo porasta autizma, a njegovi uzroci još nam nisu poznati. Ipak prepoznati su uloga gena, faktori okoliša, zagađenje, uzimanje tableta tijekom trudnoće i tako dalje – naglasila je Hajdić.

U RH je oko 1 800 osoba oboljelih od autizma, a procjena je da ih je ukupno oko 8 000 jer su uvršteni u neke druge kategorije bolesti. S obzirom da ne postoje podaci procjenjuje se da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oko 100-injak djece sa nekim poremećajem iz autističnog spektra, a u Gradu Dubrovniku njih 50-ak. Kada dijete nakon postavljene dijagnoze uđe u sustav dijagnostike s njime radi tim sastavljen od pedijatra, dječjeg psihijatra, logopeda i edukacijskog rehabilitatora.

Edukacijski rehabilitator Alma Džanović naglasila je kako je optimalna organizacija za rad s djecom oboljelom od autizma stalno educiranje stručnjaka, rano otkrivanje i dijagnostika, tranzicijski programi te asistencija u integriranim uvjetima poput vrtića, škole ili pak zapošljavanja jer „PROGRAM MORA PRATITI DIJETE“.

Na predavanju je također podržana inicijativa otvaranja Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece u sklopu OB Dubrovnik. Time bi se uvelike olakšalo roditeljima i djeci oboljeloj od autizma jer bi sve potrebno dobili na jednom mjestu bez da moraju putovati u veće gradove na liječenje.

Uz zainteresiranu javnost na predavanju su nazočile i kandidatkinje HDZ-a za zamjenice gradonačelnika Orlanda Tokić i Jelka Tepšić.

Mirjana Pavlaković, predsjednica ZŽ HDZ-a„Katarina Zrinski“ Grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *