Input your search keywords and press Enter.

Održano Natjecanje za Zlatnu lumbliju

U organizaciji Općine Vela Luka, Turističke zajednice i Udruge Maslinara Vela Luka, u petak, 27. listopada u hotelu „Korkyra“ održano je „Natjecanje za Zlatnu lumbliju 2023“, središnji događaj višednevne gastro manifestacije „Stajun od lumblije“, koja se posljednjih sedam godina održava s ciljem promocije i njegovanja tradicije izrade ove posebne slatke delicije.

 

Bila je to prilika za degustaciju i prezentaciju tradicionalne slastice u posebnom jesenskom ozračju, uz klapsku pjesmu i ples „Mafrinu“.  Najiščekivaniji dio večeri bio je proglašenje „Zlatne lumblije“, titula za koju se natjecalo 15 sudionica, a odluku o najboljoj donio je stručni žiri u sastavu Radenke Barčot kao predsjednice žirija, Iskre Vlašić, Marka Barčota, Mladenke Padovan i gastro blogera Vedrana Boškovića. Prema riječima žirija kvaliteta prijavljenih lumblija bila je na zavidnom nivou i malene su nijanse presudile konačni poredak. Treće mjesto, osvojila je Leonida Grbin, drugo mjesto Branka Đuderija, dok je „Zlatnu lumbliju 2023“ ispekla Lidija Vlašić, ujedno i pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja.

 

I ove godine ocjenjivala se kreativnost te biralo najljepše uređeno izložbeno mjesto, a nagradu u ovoj kategoriji osvojila je Srednja škola Vela Luka, dok je posebnu nagradu za sudjelovanje kao najmlađa natjecateljica u pojedinačnoj konkurenciji dobila Anamarija Franulović.

 

„Stajun od lumblije 2023.“ započeo je proteklog utorka radionicom „Male tajne za najbolju lumbliju“ u sklopu koje se prezentirala izrada prema tradicionalnom receptu zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koju su predočile nositeljice oznake, Leonida Grbin i Katarina Surjan. U srijedu su s ciljem njegovanja gastro baštine od najmlađih dana svoje prve lumblije pripremali predškolci Dječjeg vrtića „Radost“; dok se u večernjim satima u caffe-baru „Bobovišća“ uz prigodne nagrade i sjajnu atmosferu provjeravalo znanje kroz prvi „Luško-kulinarski kviz“. U četvrtak, 26. listopada održano je predavanje „Varenik-tajna veza vina i lumblije“ na kojem su se imale priliku čuti zanimljive činjenice o vareniku, njegove mogućnosti upotrebe kao i snažan potencijal kojeg krije, a o ovom drevnom mediteranskom dodatku izlagao je Kruno Filipović, predavač na vinskoj akademiji.

 

Manifestacija završava u petak 3. studenog u atriju Centra za kulturu „Slatkim festivalom“ u organizaciji Srednje škole Vela Luka, stoga ako se nađete u blizini Vele Luke podržite mlade gastro nade i ne propustite se dobro zasladiti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)