Input your search keywords and press Enter.

Održani je predavanje u Kući Bukovac

U četvrtak, 17. veljače u Kući Bukovac održano je predavanje o karnevalskim običajima u Cavtatu.
Muzejska pedagoginja Petra Kralj Fox dala je općeniti uvod o povijesti karnevala, a naglasak izlaganja bio je na bogatoj cavtatskoj karnevalskoj tradiciji, kao i na nekim zaboravljenim običajima koji danas više nisu dio karnevalskog kalendara. Riječ je o zabavi koja se zvala pucanje lopižica, a što je zanimljivo, održavala se nakon završetka svih pokladnih manifestacija, i to u doba korizme.
Iako je još u sjećanju starijih članova zajednice, običaj spaljivanja karnevala jedna je od karnevalskih inscenacija koja se nije obnovila nakon Domovinskog rata.
Zahvaljujući dječjim likovno-edukativnim radionicama u Kući Bukovac, i najmlađi sumještani mogli su kroz niz radionica koje su se tijekom 2018.
i 2019. godine održavale u Kući Bukovac upoznati s ovim zaboravljenim, a nekad nezaobilaznim karnevalskim običajima, o čemu je također govorila Petra Kralj Fox, voditeljica radionica. Nakon izlaganja razvila se vrlo živa rasprava o osobnim sjećanjima na vrijeme kad je Cavtat uistinu bio karnevalski grad.

MIGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)