Input your search keywords and press Enter.

Ususret Međunarodnom danu muzeja kojega obilježavamo 18. svibnja i čija je ovogodišnja tema „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, u Dubrovačkim je muzejima realiziran niz događanja.

U sklopu multimedijalne izložbe “Sa o Roma” koja kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, autorica Elsie Ivancich Dunin, profesorica emerita etnokoreologije na University of California u Los Angelesu (UCLA), održala je predavanje o pola stoljeća istraživačkog rada i kontinuiranog dokumentiranja blagdana „dolaska ljeta“ .

U okviru 24. edukativne muzejske akcije (EMA) povodom Međunarodnog muzeja, a koja je ove godine posvećena (pre)hrani organizirano je 5 edukativnih radionica i jedno predavanje pod zajedničkim nazivom“Čičulin, Bes i samoniklo jestivo bilje“.

Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizirao je 4 radionice na kojima je sudjelovalo 60 prvašića OŠ Marina Držića i isto toliko predškolaca iz dubrovačkih vrtića Pile i Pile 2. Polaznici su se igrali „Čičulinom“ koji je glumio krušjenicu, dizajnirali svoju narodnu nošnju „Zvutkom“, pleli čipku „Pagusom“ i tkali „Znatiželjnom niti“ – sve igračkama inspiriranim hrvatskom autohtonom baštinom.

Radionice su vodile Tanja Tandara iz Udruge „Povuci za kulturu“ i viša muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša.

Etnografski muzej je pak organizirao već tradicionalnu, četvrtu po redu, „Malu školu etnologije“, koja se ove godine odvijala na području Konavala, u Čilipima i Močićima. Tema ovogodišnje radionice bilo ja samoniklo jestivo bilje, tradicijska priprema takve hrane kao i njezina gastronomska reinterpretacija.

Pored gastronomskih aspekata samoniklog jestivog bilja, sudionici su se na terenu, a uz pomoć stručnjaka, upoznali i sa različitim nazivljem biljaka zavičajnog, odnosno lokalnog tradicijskog idioma. Autori programa bili su kustosi Etnografskog muzeja Ivica Kipre i Branka Hajdić, a na radionici su sudjelovali učenici Turističko-ugostiteljske škole, 1. razreda ugostiteljskog smjera, predvođeni profesoricom Majom Milošević.

Radionici branja i pripreme jela od samoniklog jestivog bilja, prethodio je posjet Zavičajnom muzeju Konavala gdje su uz vodstvo kustosice Jelene Beželj, učenici mogli saznati nešto više o bogatoj tradicijskog kulturi Konavala.

Predavanje, terensku radionicu branja bilja, a zatim i samu pripremu hrane vodila je kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić, koja je se već nekoliko godina sustavno bavi prezentacijom i valorizacijom tradicijske mediteranske prehrane, pa tako i one zasnovane na samoniklom bilju. Radionica i ručak održan je u OPG-u Carevina vlasnika Luka Diklića u Močićima, koji je polaznike upoznao s poviješću kuće, svoje obitelji i gospodarstva.

Uz edukativne radionice, u sklopu ovogodišnje EMA-e organizirano je i edukativno predavanje za građanstvo „Hrana kao lijek“ na kojem je viša kustosica Arheološkoga muzeja Ivona Michl predstavila kultnu posudu iz fundusa Muzeja u obliku egipatskog božanstva Besa.

U subotu, na sam Međunarodni dan muzeja će ulaz u Dubrovačke muzeje za sve individualne posjetitelje biti besplatan.

 

 

 

Julijana Antić Brautović

Marketing & PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)