Input your search keywords and press Enter.

Održana stručna vodstva “Iza scene – Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru”

Međunarodni dan muzeja

U povodu Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u subotu, 18. svibnja 2024. u Kneževu dvoru organizirali su besplatna stručna vodstva „Iza scene – Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru“ koje je vodio viši kustos mr.sc. Tonko Marunčić.

Svi zainteresirani mogli su pogledati prostorije u kojima je bio smješten dio bogate arhivske građe Dubrovačke Republike, a koje posjetitelji inače nemaju prilike često vidjeti. Naime, u sjeverozapadnom dijelu prizemlja Kneževa dvora bili su smješteni razni državni uredi u kojima se čuvala administrativna građa smještena u dvije prostorije – Notarijatu i Raguzini, a njihov izvorni izgled sačuvan je do danas. Upravo je ta građa, koja se danas čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, krajem 2023. upisana na UNESCO-ovu listu „Sjećanje svijeta“.

Uz kratki uvod o postanku i razvoju arhivske službe poseban naglasak stručnog vodstva bio je na oslikanim drvenim ormarima iz 18. stoljeća u kojima su čuvane pojedine serije dubrovačkog arhiva: „Cathasticum“, „Diversa Notariae“, „Pacta Matrimonialia“, „Testamenta Notariae“ i „Dotium“.

Međunarodni dan muzeja ove godine održava se na temu „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, a cilj je istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)