Input your search keywords and press Enter.

Održana međunarodna znanstvena konferencija Naše more

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku organizirao je 3. Međunarodnu znanstvenu konferenciju Naše more s temama koje se odnose na sigurnost, inovacije i otpornost u pomorskoj industriji s 90 sudionika iz 15 zemalja. U okviru konferencije održana su uvodna predavanja i dva panela o obrazovanju i pomorskoj industriji na kojima su sudjelovali priznati stručnjaci iz pomorskog sektora.

Uvodna predavanja održali  su iznimno cijenjeni stručnjaci Yusuke Mori, zamjenik izvršnog direktora Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU), prof. dr. sc. Damir Zec s Pomorskog fakulteta u Rijeci i doktor Syed Asif Altaf Chowdhury, koordinator programa za zdravlje pomoraca u ITF-u. Yusuke Mori govorio je o udruzi IAMU, objasnio važnost članstva u ovoj krovnoj udruzi, i predstavio neke od značajnijih IAMU projekata. Prof. dr. sc. Damir Zec govorio je o projektu SkillSea, s posebnim naglaskom na trenutne i buduće potrebne vještine i predvidive nedostatke. U tom smislu, detaljno je analizirao izazove uzrokovane različitim razinama automatizacije. Doktor Syed Asif Altaf Chowdhury govorio je o mentalnom zdravlju pomoraca, o utjecaju pandemije COVID 19, i o ranim znakovima promjena u mentalnom zdravlju, te o tome koliko je važno na vrijeme potražiti pomoć.

U nastavku konferencije održana su i dva panela – o edukaciji pomoraca i o aktualnim izazovima u pomorstvu na kojima su govorili predstavnici akademske zajednice, brodarskih kompanija, Sindikata pomoraca Hrvatske, i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  

Na panelu o obrazovanju teme su bile kako premostiti jaz između teorije i prakse, kako integrirati VR tehnologiju u nastavni plan i program, koje metode primijeniti za poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti pomoraca, i koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju pomorski fakulteti. U raspravi su sudjelovali Yusuke Mori, zamjenik izvršnog direktora Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU), doc. dr. sc. Ana Gundić s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Srđan Vujičić, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Vlado Frančić s Pomorskog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru, doc. dr. sc. Mate Barić, zamjenik pročelnika Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, kapetan Heikki Koivisto, projektni menadžer u Istraživačkom centru pomorske logistike Satakunta sveučilišta primijenjenih znanosti, i Ana-Marija Batinović, voditeljica Službe za pomorce i brodarce u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Na drugom panelu raspravljalo se o aktualnim temama u pomorskoj industriji. Neka od najvažnijih pitanja su pravni okvir, sigurnost i ljudski resursi, mentalno zdravlje pomoraca, poboljšanje životnih uvjeta na brodovima, kako potaknuti mlade da izaberu ovo zanimanje, osnaživanje žena u pomorstvu, kako se nositi s ubrzanim razvojem tehnologije, koji su rizici u radu autonomnih brodova. Sudionici panela su bili kapetan Heikki Koivisto, projektni menadžer u Istraživačkom centru pomorske logistike Satakunta sveučilišta primijenjenih znanosti, Romano Perić, ITF koordinator, John Reid, voditelj obuke i zapošljavanja u kompaniji Seapeak, kapetan Vitomir Bjelovučić, kapetan Srećko Ban, i Marko Domijan, glavni izvršni direktor Atlantske Plovidbe Plc.

Nakon službenog zatvaranja konferencije sudionici su nastavili neformalno druženje tijekom Karaka sunset cruise-a i gala večere na terasi Umjetničke galerije Dubrovnik, na čemu predsjednik konferencije zahvaljuje kapetanu Franu Radoševiću  i Gradu Dubrovniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)