Input your search keywords and press Enter.

Održana manifestacija „Marija Jurić Zagorka – 60 godina poslije“

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Centrom za ženske studije Zagreb organizirale su dvodnevnu manifestaciju „Marija Jurić Zagorka – 60 godina poslije“ u okviru koje su se održala dva predavanja.

Program je započeo predavanjem „Zagorka i žensko pitanje: stota obljetnica zahtjeva za žensko pravo glasa“ u četvrtak, 11. svibnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predavačice Ana Pavlić i Sandra Prlenda naglasak su stavile na početak borbe za rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj promatranu kroz prizmu djelovanja Marije Jurić Zagorke.

Istaknule su kako je njezina borba bila na tri fornte: protiv Mađarona i mađaronske politike, drugo protiv njemstva i treće protiv postojećeg društvenog nepisanog zakona, da ženi nema mjesta u javnom radu. Kad se profesionalno počela baviti novinarstvom nadjenuli su joj nadimak “pisac u suknji”.„Kad kažemo da je Zagorka pionirka onda to upravo i mislimo jer je ona pomicala granice od onoga što se očekivalo od žena njezine dobi i njezine klase u to vrijeme“ naglasila je Prlenda.

Zagorkinom novinarskom i književnom radu bilo je posvećeno drugo predavanje „Javna riječ kao žensko oružje“ koje je održano u petak, 12. svibnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Pavlić i Prlenda dubrovačkoj su publici predstavile ključne trenutke Zagorkinog književnog rada iz perioda kada je bila reporterka u Obzoru, izvjestiteljica iz sabora u Budimpešti te urednica ženskih časopisa.

“Naglasujem ovo: Osnovala sam ženski časopis “Hrvaticu” izključivo iz moralnih i patriotskih ciljeva a nikako iz bilo kakvih materijalističkih. Htjela sam naime da još za života, kao najstarija i po broju prva hrvatska novinarka stvorim hrvatskoj ženi i hrvatskom domu jedan list, koji će biti hrvatski ne samo po jeziku, nego po duhu i srcu”. – izjava je Marije Jurić Zagorke o motivima osnivanja časopisa “Hrvatica”.

Također analiziran je i njezin književni rad u kontekstu tadašnje proizvodnje popularne kulture kroz tiskane medije to jest romane u nastavcima.

Ovom manifestacijom Dubrovačke knjižnice dale su doprinos obilježavaju 60. godišnjice smrti Marije Jurić Zagorke (2. 3. 1873. – 29. 11. 1957.).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)