Input your search keywords and press Enter.

Komemoracija za nedavno preminulog maestra Ivana Dražinića održana je jučer, 25. srpnja atriju Kneževa dvora, prepunom maestrovih prijatelja, kolega, sugrađana i obitelji.

U maestrovu čast dirljive riječi pune poštovanja, prijateljstva i tuge uputili su njegovi kolege i prijatelji: Mladen Tarbuk, Luka Obradović, akademik Nenad Vekarić, Matija Novaković i Viktor Lenert. Zbor Libertas otpjevao je Ave verum corpus, Perica Martinović recitirala je Vojnovićev sonet Na Mihajlu, a pijanistica Ivana Jelača izvela Chopinov Nocturno. Prikazane su i dvije snimke, maestra kao mladog dirigentna i druga novijeg datuma.

Maestro Ivan Dražinić preminuo je iznenada13. srpnja u 74. godini života na svom rodnom Lastovu. Glazbenu akademiju s najvišim je ocjenama završio u klasi prof. Mihajla Vukdragovića u Beogradu, a dirigiranje specijalizirao u klasi Jushe Horensteina i Lovra pl. Matačića. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kako u zemlji, tako i u inozemstvu, među kojima je i Prva nagrada BBC-a za snimku vokalne glazbe u konkurenciji iz 48 zemalja. Najplodnije stvaralačko razdoblje započinje 1979. godine u Dubrovniku, gdje djeluje kao šef dirigent Simfonijskog orkestra, osnivač i umjetnički voditelj zbora „Libertas“. Djelatnost na ovom planu okrunjena je „Nagradom Grada Dubrovnika“, te nagradom „Luka Sorkočević“. U razdoblju od 1987. do 1991. preuzima dužnost umjetničkog direktora za glazbu Dubrovačkog ljetnog festivala, Festivala komorne glazbe, te šefa dirigenta Festivalskog simfonijskog orkestra. Nastupa s najpoznatijim umjetnicima svjetske izvođačke reproduktive kao što su Justus Franz, Chistoph Eschenbach, Werner Tripp, Natalia Gutmann, Oleg Kagan,Ivo Pogorelić, Ilja Grubert, Dubravka Tomšić, Grigori Zhislin, Tamara Smirnova, Uto Ughi, Lazar Berman, Naum Starkman i mnogi drugi. Ivan Dražinić godinama je bio i šef- dirigent Festivalskog orkestra u Portogruaru( Italija). Snimio je brojne ploče, kasete i CD s autorima domaće i inozemne glazbe, sudjelovao je u radio i TV emisijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.