Input your search keywords and press Enter.

Održana javna tribina “Život u velikoj obitelji: izazovi, koristi i dobrobiti za pojedinca i društvo“

U organizaciji udruge Obitelji 3plus u subotu, 19. listopada je u dvorani Visia održana javna tribina pod nazivom “ŽIVOT U VELIKOJ OBITELJI: izazovi, koristi i dobrobiti za pojedinca i društvo“.

Tribina je organizirana uz potporu Grada Dubrovnika i angažman dubrovačkih 3plus roditelja, a po prvi put u našem gradu se, u ovakvom obliku izlaganja, javno govorilo o problemima, odnosno glavnim razlozima zašto se obitelji danas sve teže odlučuju imati veći broj djece i kako to promijeniti.

Iako je mnogima prvo na pameti materijalna, odnosno financijska neovisnost kao najveća prepreka, istraživanja su pokazala da neke od najrazvijenijih zemalja u Europi, poput onih skandinavskih, prolaze kroz demografski pad što dokazuje upravo suprotno, a o čemu je na tribini više govorio i Raúl Sánchez, glavni tajnik Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC). Ovom prilikom Sánchez je spomenuo i neke od promjena koje su već postignute diljem Europe, a koje su započele upravo angažmanom samih 3plus roditelja zajedničkih spoznaja, stavova i ciljeva, okupljenih pod konfederacijom ELFAC.

O udruzi Obitelji s troje ili više djece koja djeluje na nivou Hrvatske govorio je Ivan Malbašić, predsjednik Udruge, koji je istaknuo važnost suradnje s jedinicama lokalne samouprave i državnim institucijama. Tako je iznio zadovoljstvo u vezi netom održanog sastanka s predstavnicima Grada Dubrovnika koji su iskazali apsolutnu podršku udruzi i veliki interes za ulazak u europsku mrežu gradova koji se zalažu za podizanje kvalitete života obitelji s više djece.

Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika otkrio je kako Grad Dubrovnik već zadovoljava neke od kriterija za ulazak u spomenutu europsku mrežu gradova, a kako će kroz narednih nekoliko mjeseci vrlo vjerojatno zadovoljiti i ostale te sigurno postati jedan od europskih gradova prijatelja velikih obitelji.

Javna tribina održana je s ciljem podizanja svijesti u društvu kako je život u velikoj obitelji zahtjevan, ali i višestruko koristan za pojedince i cijelo društvo. Pripadnice ljepšeg spola i 3plus majke violončelistica Vanda Đanić i klinički psiholog Silvia Sokal Gojavić te voditeljica tribine, 3plus mama Nina Mašić, iznijele su svoja iskustva te na jedan opušten, radostan i pomalo šaljiv način govorile o izazovima, organizaciji, ali i bogatstvu obitelji s više djece. Sudionici tribine iz publike također su iznijeli svoja razmišljanja te podržali rad i ciljeve udruge Obitelji 3plus.

Javnu tribinu organizirala je udruga Obitelji 3plus uz podršku Grada Dubrovnika.

Udruga Obitelji s troje ili više djece

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)