Input your search keywords and press Enter.

Održana glavna sektorska konferencija za komunalni sektor

U Dubrovniku se 9. i 10. svibnja održala konferencija o komunalnoj infrastrukturi koja je okupila stotinjak zainteresiranih sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije – tvrtke iz komunalnog gospodarstva, dobavljače opreme, nevladine udruge, članove akademske zajednice, pravne stručnjake, konzultante, predstavnike JLS te donositelje odluka na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Glavni organizator je tvrtka Centar za razvoj i marketing, ujedno izdavač časopisa Komunal, a skup se održao uz potporu Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i u suorganizaciji s tvrtkom Hrvatske vode d.o.o., Hrvatskim društvom za zaštitu voda te Općinom Župa Dubrovačka. Prisutnima su se, u ime pokrovitelja, obratili pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Davor Huška, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Lidija Runko Luttenberger te zastupnik i član Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Branko Bačić.

Veliko zanimanje pobudile su stručne prezentacije pomoćnika ministara, voditeljice zagrebačke Čistoće Marine Lovrečki te dr.sc. Mare Pavelić, koja je dala pregled financiranja vodoopskrbe i odvodnje iz EU fondova u Republici Hrvatskoj. Osim prezentacija, održan je niz razgovora s povodom i panel rasprava, kojima se postigla visoka interakcija sudionika te su pokazani primjeri uspješnih projekata, među kojima je gospodarenje otpadom u Velikoj Gorici te sustav odvodnje u Općini Župa Dubrovačka. Primjeri gospodarenja otpadom te lokalne specifičnosti u prilagodbi europskom komunalnom sustavu izneseni su od strane sudionika iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Također, prezentirane su inovativne tehnologije u gospodarenju otpadom tvrtke Tehnix, informatička rješenja u kontroli tokova otpada tvrtke Zelene tehnologije, a O-K TEH je predstavio moderna komunalna vozila.

Organizator će uskladiti prijedloge mjera i rješenja dobivene od strane sudionika, kao i primjedbe na postojeću legislativu te usvojene zaključke i preporuke uputiti nadležnim državnim i europskim tijelima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)