Input your search keywords and press Enter.

Održan svečani program “Slavimo konavoski vez” u Zavičajnom muzeju Konavala

U subotu, 2. rujna 2023. s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju Konavala održan je svečani program „Slavimo konavoski vez“, kojim se i ove godine zahvalilo svim sudionicima u programu održanja umijeća izrade konavoskoga veza.
Konavoski vez je od 2015. godine zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a Muzeji i galerije Konavala jedan su od nositelja zaštite koji organizira programe kroz cijelu godinu s ciljem održanja umijeća. Ovom prilikom predstavljene su ovogodišnje aktivnosti koje su se održavale kako u muzeju tako i u lokalnim školama.
Polaznice radionice konavoskoga veza Lucija Bratoš, Cvijeta Krilanović i Katarina Novak vodile su program i okupljene su kratkim pričama uvele u proces izrade konavoskoga veza.
Prikazana je prva epizoda kratkog edukativnog filma „Konavoski vez“, koji je dostupan na YouTube profilu Muzeja i galerija Konavala. Autor filma je Juraj Paljetak, a glas za film je posudila Marijeta Milas. U kratkom filmiću, osim animacije istoimenog autora, prikazan je proces započinjanja konavoskoga veza za početnike na ležeran i duhovit način: https://youtu.be/6srWtQBa3Jo
Nakon toga, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić predstavila je kataloge Konavoski vez – Iz etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Konavala i Konavoski kaleidoskop – Konavoski vez u interpretaciji suvremenih vezilja, koji su se ovom prilikom mogli kupiti po promotivnim cijenama.
Uslijedila je podjela zahvalnica za škole koje su sudjelovale u radionici kao i za voditeljice dječjih radionica: gospođi Mariji Prlendi iz Osnovne škole Gruda, gospođi Ani Drašković iz područne škole Komaji Osnovne škole Cavtat i gospođi Nikolini Orepić iz područne škole Stravča Osnovne škole Cavtat, te Zavičajnom muzeju Konavala i voditeljicama gospođi Katici Kordić i Katici Carević.
Naposljetku, djevojčice su zahvalile gospođi Lenki Bratoš za pripremu krpica te djevojčici Marijeti Milas koja je sudjelovala u izradi filma.
Uz zahvalnice, polaznice radionice dobile su prigodni poklon, koji se sastoji od pribora za vezenje kako bi i dalje mogle uživati u izradi konavoskoga veza.
Nakon službenog dijela, druženje se nastavilo uz čašćenje tradicionalnim slasticama i pićem te koncertom Jakova Varezića na saksofonu.
Muzeji i galerije Konavala zahvaljuju svim sudionicima koji su pridonijeli održanju umijeća izrade konavoskoga veza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.