Input your search keywords and press Enter.

Odlaskom u kino tate i djeca proslavili Dan očeva

Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, organiziralo je po prvi put proslavu Dana očeva u subotu, 18. ožujka, besplatnim kino projekcijama za očeve i njihovu djecu, a sve kako bi kroz film omogućili očevima i djeci da provedu više vremena zajedno te kako bi na taj način još više produbili međusobni odnos. Prvi film „Mali princ“ bio je namijenjen nešto manjoj djeci a izveden je u kinu „Sloboda“ gdje se okupio veliki broj očeva i djece. Druga projekcija u kinu „Visia“, ona filma „Lav“, okupila je one nešto malo starije. Naravno, ni mame nisu propustile pridružiti se ovoj proslavi. Uz besplatan ulaz svi su na poklon dobili i kokice.

Na početku projekcija okupljene je u ime organizatora pozdravila Vikica Vujica, pročelnica Ureda za pastoral braka i obitelji Dubrovačke biskupije, koja je ujedno i izrazila zadovoljstvo okupljenim brojem obitelji na prvoj organiziranoj proslavi Dana očeva, te ujedno i svim očevima čestitala nadolazeći Dan očeva koji se slavi na blagdan sv. Josipa – 19. ožujka.djelatnik Ureda

Više o filmovima:

Animirani film „Mali princ“ snimljen je 70 godina nakon objavljivanja istoimene kultne knjige Antoinea de Saint-Exupérya.

Režiju filma potpisuje Marko Osborne, poznat po režiji animiranog filma „Kung Fu Panda“, dok glasove glavnim likovima daju glumačke zvijezde Jeff Bridges (Avijatičar), Marion Cotillard (Ruža), James Franco (Lisica), Rachel McAdams (Majka), Benicio del Toro (Zmija), Paul Rudd, Paul Giamatti, Ricky Gervais i tako dalje. U hrvatskoj verziji glasove daju Otokar Levaj (Avijatičar), Olga Pakalović (Majka), Maja Niković (Mali princ), Mara Picukarić (Mala djevojčica), Goran Grgić (Zmija) i tako dalje.

U filmu se koriste dvije tehnike animacije – CGI animacija kakvu koriste najveće svjetske kompanije Pixar i Dreamworks, te stop motion animacija koja stvara poetsku viziju posebnog svijeta malog princa.

„Mali princ“ najprodavanija je knjiga na svijetu, do sada je prodano 145 milijuna kopija diljem svijeta dok je u posljednjih pet godina prodano deset milijuna, što govori da se zanimanje za ovu knjigu ne smanjuje. Univerzalne poruke iz knjige čine ovaj film zanimljivim djeci, ali i njihovim roditeljima koji su odrastali čitajući „Malog princa“. Stoga smatramo da će film privući najširu publiku.

Film je svjetsku premijeru, uz odlične kritike, imao krajem svibnja 2015. na filmskom festivalu u Cannesu.

Film „Lav“ (2016.) redatelja Gartha Davisa je drama u kojoj igraju Rooney Mara, Nicole Kidman, Del Patel. Petogodišnji Saroo izgubi se na vlaku koji ga odvodi daleko od njegovog doma i obitelji. Prestrašen i zbunjen nađe se tisućama kilometara udaljenoj kaotičnoj Kolkati. Nekako uspijeva preživjeti na ulici i izmaći raznim opasnostima prije nego završi u sirotištu koje i nije baš neko sigurno utočište. Konačno ga usvaja par iz Australije i pronalazi ljubav i sigurnost odrastajući u Hobartu. Ne želeći povrijediti osjećaje svojih usvojitelja, Saroo potiskuje svoju prošlost i želju i nadu da će ipak pronaći svoju izgubljenu majku i brata. No, slučajni susret s grupicom Indijaca budi njegovu potisnutu čežnju. Naoružan s nekoliko uspomena i uz pomoć nove tehnologije poznate kao Google Earth, Saroo kreće u jednu od najizazovnijih potraga modernog doba.

Film je to koji vrlo dirljivo prikazuje od kakvog značenja je obitelj za svakog čovjeka. Utemeljen je na istinitoj priči, a bio je nominiran na Oscara u šest kategorija.

Nikša Sentić
djelatnik Ureda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *