Input your search keywords and press Enter.

Odgovorite na nagradno pitanje Male braće ususret Noći crkvenih muzeja DKK-a

Povodom Noći crkvenih muzeja koja će se u sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku održati u petak, 23. ožujka franjevci iz samostana Male braće stigla za zanimljiva ponuda u vidu nagradnog pitanja. Pitanje glasi: „Koji se svetac nalazi na desnoj strani propovjedaonice u crkvi Male braće u Dubrovniku?“.

Onaj tko prepozna sveca na priloženoj fotografiji, pošalje točan i dostatno obrazložen odgovor na e-mail mala.braca@du.t-com.hr prigodom Noći crkvenih muzeja dobit će nagradni paket od deset knjiga koje su posljednjih godina franjevci izdali.

Uz moto „Kameni sveci govore“ i nagradno pitanje, franjevci su ponudili i objašnjenje koje može malo pomoći za odgonetanje lika sveca.

Stara iznimno vrijedna propovjedaonica s reljefima iz 14. stoljeća u crkvi Male braće, nešto je najvrijednije od kamenih umjetničkih djela što se u toj crkvi nalazi. Poznato je da je veliki potres 1667. i požar poslije njega uništio prijašnju crkvu. Za vrijeme njene obnove u nju je ugrađena propovjedaonica s reljefima koji su napravljeni nekoliko stoljeća ranije. Riječ je od pet dubokih reljefa izrađenih u bijelom mramoru koji izvana okružuju košaru propovjedaonice.

Gledajući prema propovjedaonici, na centralnom reljefu prikazana je Gospa s krunom na glavi i s Isusom u naručju, sjedi na kraljevskom prijestolju, i stoga joj tu odgovara stari naslov „Marija kraljica“ (Maria Regina) ili „Kraljica neba“ (Regina caeli). Uz nju su prvaci apostolski, koji uglavnom idu zajedno, desno reljef sv. Petra apostola kojeg odaje simbol ključeva, a na reljefu lijevo prikazan je sv. Pavao. Do njega lijevo je sv. Marija Magdalena koja u rukama drži posudu za miomirisnu pomast.

Na desnoj strani propovjedaonice nalazi se reljef sveca s knjigom u lijevoj ruci. U oskudnoj literaturi, o ovom iznimno vrijednom umjetničkom ostvarenju, ovog sveca navodi se kao sv. Nikolu biskupa. Nikola, međutim, ovdje nikako ne spada. Svetac je u desnoj ruci držao atribut koji je odlomljen zajedno s dijelom njegove šake. To je vjerojatno i razlog zašto do danas njegovo ime nije ispravno odgonetnuto.

Povodom Noći crkvenih muzeja, franjevci postavljaju prigodno pitanje povjesničarima umjetnosti, svećenicima, časnim sestrama i laicima: „Koji se svetac nalazi na desnoj strani propovjedaonice u njihovoj crkvi?“

Nema mnogo svetaca koji bi se mogli naći na takvom mjestu, pa neće biti teško pogoditi njegovo ime, ali odgovor treba biti potkrepljen prihvatljivim objašnjenjem, zašto se baš taj svetac tu nalazi. Onaj tko prvi pošalje točan i dostatno obrazložen bit će o tome obaviješten.

O originalnoj i jedinstvenoj poruci ove propovjedaonice i o njenim umjetničkim reljefima, kao o najuspjelijim djelima kamene plastike u Dubrovniku, bit će govora na Noći crkvenih muzeja kod franjevaca.

Bit će govora o tome, zašto se na propovjedaonici crkve Male braće našla „Mandaljena pokornica“ i je li ona zaista bila grešnica? Bit će odgovoreno i na pitanje: koji se „nepoznati“ svetac, uz sv. Petra i Pavla te Mariju kraljicu nalazi na propovjedaonici, i zašto je on tu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *