Input your search keywords and press Enter.

Odgovor DNŽ u vezi Uvale

Eko centar Zeleno sunce dobio je odgovor od DNŽ, 6. 01. 2017. i to od gospara Iva Klaića, pročelnika Upravnog odjela za turizam, pomorstrvo, poduzetništvo i nergetiku DNŽ:

Poštovana gospođo Šimunović,
U svezi Vaših pitanja o situaciji na ovom našem iznimno važnom dijelu obale možemo odgovoriti na ista iz djelova koje se odnose na nadležnost ovog upravnog odjela. Moguće da Vas sve ovo neće zanimati ali moramo istaknuti neke činjenice:

– ovo kupalište je desetljećima u stanju kakvo ne dolikuje nasem gradu; neuredno, obraslo bez ikakvih sadržaja i potpuno zapušteno i neiskorišteno.
Razlog tome su dugogodišnji postupci uknjižbe, planovi. i sl.
Pomorsko dobro je kao i brojne druge zakonske aktivnosti, kako vidite, podijeljeno na niz sudionika u postupcima. Tako je Uvala kupalište koje je bilo prepusteno samo sebi iako je trebala biti u redovnom održavavanju Grada Dubrovnika do dodjele u koncesiju koje je provela Županija.

Županija je, u svrhu uređenja a prije natječaja za koncesiju raspisala urbanističko-arhitektonski natječaj, temeljem njega izabrala prvonagrađenog autora a koji je izradio sve projekte za lokacijsku dozvolu.

U svrhu izrade natječaja izrađen je početni elaborat zelenila, zatražene i dobivene smjernice konzervatora (nisu štitile središnji objekt) te je sve rezultiralo ishođenom lokacijskom dozvolom prema projektima koje i kako smo kazali izradio prvonagrađeni autor.
Zatim je natječajnim postupkom Županijska skupstina dodjelila koncesiju koju je potvrdilo Ministarstvo.
Nadalje, koncesionar je bio odgovoran ishoditi građevnu dozvolu (dio koje je projekt zelenila) te urediti područje u skladu s istom. U tom postupku sudjeluje niz javnopravnih tijela te je sve rezultiralo pravomocnom građevinskom dozvolom prema kojom su započeti radovi.
Dakle, Koncesionar mora sa stablima i ostalim raslinjem postupati u skladu s građevinskom dozvolom, prostornim i drugim planovima, nalazu i rješenjima fitosanitarna inspekcija koja opet nije u nadležnosti Županije.
S obzirom na nalaz fitoinspekcije te rješenjem propisano postupanje sa zelenilom na predmetnom području, Županija do danas nije izvještena konkretno o nezakonitom postupanju koncesionara, a u slučaju kojeg će poduzeti zakonom i ugovorom propisane mjere.

Svi imamo isti cilj a to je kvalitetno svrsishodno i odrzivo raspolaganje prostorom koji ce stvoriti nove vrijednosti temeljene na našem nasljeđu kulturi i povijesti, istovremeno postivajući naše zakone.

Za sve informacije i dokumentaciju iz ovog upravnog odjela stojim Vam na raspolaganju.

Ivo Klaić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)