Input your search keywords and press Enter.

Od Splita do Dubrovnika brzim brodom od 3 milijuna eura

Na palubi nizozemskog broda “Happy Dover”, u Sjevernu luku je u nedjelju, nakon petodnevne plovidbe sa španjolske Ibize, stigao dvotrupac “Espalmador Jet”, nova akvizicija obrta “Kapetan Luka” u vlasništvu obitelji Tomić iz Krila Jesenica, koja brzim brodom planira već od proljeća zaploviti na liniji iz našega grada prema Dubrovniku.

Nakon početnih pregleda koji će se tijekom predstojećih nekoliko dana odraditi uz dokove splitske teretne luke, katamaran koji može ukrcati 359 putnika i sedam članova posade isplovit će prema NCP-ovu remontnom brodogradilištu u Šibeniku gdje će se obaviti manji radovi i prilagodbe prostora.

Na dalmatinskoj dužobalnoj pruzi, podsjetimo, do studenoga je plovio brzi brod “Krilo Star”, koji se također nalazi na remontu u šibenskoj Mandalini nakon što su ga Tomići poslije samo godinu dana provedenih pod hrvatskom zastavom prodali Španjolcima.

– Već dugo vremena tražili smo brod koji svojim putničkim prostorom odgovara zahtjevima linije za Dubrovnik, ali na tržištu općenito nema previše brodova na prodaju. Ipak, već duže vrijeme smo pratili “Espalmador Jet” i kada nam se pružila prilika, odlučili smo se za njegovu kupnju.

Za taj dvotrupac izdvojili smo tri milijuna eura, međutim treba znati da je prigodom gradnje 1999. godine u Australiji vrijedio 11 milijuna dolara, što bi po sadašnjem tečaju bilo između 13 i 15 milijuna dolara. Brod je u dobrom stanju, građen je za duge plovidbe, a najvažnije je da će biti komforan za naše putnike. Vjerujemo da će već sredinom ožujka biti spreman za preuzimanje linije – kaže nam Luka Tomić, prvi čovjek obiteljskog obrta, s kojim smo razgovarali upravo kada se obavljao iskrcaj aluminijskoga katamarana, teškog dvjestotinjak tona, s palube teretnog broda.

Uz gotovo 40 mjesta više u odnosu na svoga prethodnika na jadranskoj pruzi, sadašnji “Espalmador Jet”, kojem će Kriljani uskoro nadjenuti novo ime, u putničkom prostoru ima i nekoliko zanimljivih sadržaja koji će privući domaće i strane goste, poput igraonice za djecu i zone za smještaj životinja.

Novi katamaran u Tomićevoj floti izgrađen je prije 16 godina u australskom Fremantleu za norveške naručitelje pod imenom “Draupner”. Od ožujka do lipnja 2007. godine nakratko je, kao talijanski “Ammari”, plovio na linijama prema otocima u Tirenskome moru, da bi ga potom kupili Španjolci za održavanje pruga između balearskih otoka Ibize i Formentere.

GORDAN ZUBČIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ/EPH
slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.