Input your search keywords and press Enter.

OD 1. SIJEČNJA: Uvodi se oporezivanje kapitalne dobiti

Hrvatska s početkom iduće godine uvodi oporezivanje kapitalnih dobitaka porezom na dohodak po stopi od 12 posto, a većina građana ubuduće više neće morati podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak, već će to automatski raditi službenici Porezne uprave, predviđaju zakonske odredbe koje na snagu stupaju s početkom 2016.
Naime, uobičajeno, s početkom godine na snagu stupaju niz potpuno novih ili izmjene nekih postojećih zakona, pa tako s početkom 2016. na snagu stupaju neke odredbe izmjena Zakona o porezu na dohodak ili novi zakoni o računovodstvu, o osiguranju, o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, itd.
Izmjene Zakona o porezu na dohodak donesene su u studenom 2014. godine i većina njegovih odredbi stupila je na snagu početkom 2015. godine, ali neke, kao što je primjerice, oporezivanje kapitalne dobiti stupaju na snagu s 1. siječnja 2016, piše Poslovni dnevnik.
Neće se oporezivati već kupljene dionice
Tako će građani koji primjerice početkom iduće godine kupe neke dionice pa ih tijekom godine prodaju i na tome zarade, do kraja siječnja 2017. morati platiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, plus prirez. Zakon definira da će se oporezovati realizirani kapitalni dobici ostvareni stjecanjem i otuđenjem financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda stečenih od 1. siječnja 2016. i otuđenih unutar tri godine. To znači da građani porez neće platiti ako su dionice kupili ove godine ili ako od iduće godine kupljene dionice drže najmanje tri godine.
Tko mora i dalje podnositi godišnju prijavu?
Temeljem izmjena Zakona o porezu na dohodak, iduće će se godine po prvi put primijeniti posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza, a očekuje se da to većini građana, poreznih obveznika olakša obvezu podnošenja godišnje prijave.
Do sada su građani, koji su računali na povrat preplaćenog poreza, do kraja veljače morali Poreznoj upravi predati ili poslati godišnju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu, no od sada će za većinu njih to raditi Porezna uprava.
Godišnju prijavu poreza na dohodak i dalje će sami morati podnositi osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali kojima se dohodak utvrđuje temeljen poslovnih knjiga. Godišnju će prijavu morati podnijeti i obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku, piše Poslovni dnevnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *