Input your search keywords and press Enter.

Očekuje nas uzbudljiv vinski tjedan: Treće izdanje Dubrovnik Festiwine-a

Treći regionalni vinski festival ‘Dubrovnik FestiWine’ održat će se u periodu 25. travnja do 1. svibnja 2016. godine u Dubrovniku, u organizaciji Dubrovačko neretvanske županije i regionalne agencije DUNEA, teprodukciji agencije Dubrovnik PartneR.

Posljednjeg tjedna u travnju, Dubrovnik FestiWine proširit će vinsko raspoloženje po Gradu, uoči samog početka  turističke sezone. Ovogodišnje izdanje FestiWinea jepod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja podupire festival i promociju vina Dubrovačko neretvanske županije: ‘Upućujem potporu Vama i vinarima Vaše Županije, vjerujući kako će posjetitelji festivala i ove godine prepoznati i visoko cijeniti njihov trud i zalaganje za stvaranje novih vrijednosti’.

Na danas održanom susretu s predstavnicima medija, sponzora i prijateljea festivala, povodom otvaranja Dubrovnik FestiWinea, Dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić zaželio je svima dobrodošlicu, izjavivši: ‘Dubrovačko neretvanska županija daje najbolja vina, te mi je iznimno zadovoljstvo otvoriti treći regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWine’.  Župan je naglasio važnost proizvodnje i promocije vina za Županiju, te je istaknuo izdvojene dodatne poticaje za vinogradarstvo i daljnju promociju županijskih vina’.

Okupljenima se obratilai Melanija Milić, direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA, naglasivši kako je DUNEA dosadašnjim aktivnostima aktivno sudjelovala u razvojnoj strategiji vinogradarstva županije, kao i popratnim aktivnostima poput nedavnog održanog B2B susreta, te će i dalje kontinuirano ulagati u daljnju promociju županijskih vina.

Predstavljena je i nova vinska marka, Dubrovnik Cuvée, novo crno vino, nastalo sljubljivanjem plavca malog i merlota u tri okusne varijante: suho, polusuho i poluslatko. Marka vina Dubrovnik Cuvée rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu ‘Kreiranje i brandiranje novog vina na bazi sorte plavac mali’. U provedbu projekta uključilo se pet poljoprivrednih zadruga s područja DNZ, PZ Stoviš Ston, PZ Putniković, PZ Pelješki Vrhovi, PZ Dingač i PZ Radović, koje su za komercijalnu proizvodnju proizvele određene količine baznog vina. Za finalizaciju i distribuciju nove marke vina zadužena je PZ Putniković. Projekt je financirala i u njemu aktivno sudjelovala Dubrovačko-neretvanska županija. U projektu je aktivno sudjelovala razvojna agencija Dunea, te predstavnici pet navedenih zadruga. Izvođač projekta je bila  tvrtka Agrarno savjetovanje d.o.o.

U okviru trećeg izdanja Dubrovnik Festivine očekuje nas bogat i raznovrstan program događanja.Današnje otvorenje festivala uvelo nas je u ‘Dubrovačku vinsku setemanu’, koja se održava od 25. travnja do 1. svibnja, a uokviru koje brojni dubrovački hoteli, restorani i wine barovi nude posebnu ponudu vina Dubrovačko neretvanske županije i finih delicija dubrovačkog kraja, po povoljnijim cijenima.

U utorak i srijedu, 26. i 27. travnja, održat će se ocjenjivanje 65 izvrsnih vina Dubrovačko neretvanske županije te ćemo dobitnika trećeg po redu Dubrovnik FestiWine Trophya doznati na završnoj večeri festivala u subotu. Ocjenjivački sud sastoji se od jedanaest domaćih i inozemnih sudaca, enoologa, vinskih profesionalaca,  blogera i promotora vina, čije međunarodno znanje, iskustvo, kao i strukovna raznolikost, jamče neovisno ocjenjivanje. Na čelu međunarodnog ocjenjivačkog suda nalazi se Bojan Kobal, vlasnik Kobal vinarije, osvajač brojnih titula na međunarodnim natjecanjima te licencirani ocjenjivač vina. Bojan, koji već treću godinu sudjeluje u Dubrovnik FestiWineu, naglasio je kako mu je iznimno drago što je na čelu ocjenjivačkog suda trećeg FestiWinea te se veseli ocjenjivanju prijavljenih vinskih uzoraka iz ‘jedne od najekskluzivnijih vinskih regija na svijetu.’

Program se nastavlja u srijedu, 27. travnja, kada je na rasporedu događaj koji sa oduševljenjem iščekuju sudci FestiWinea, sponzori i prijatelji festivala, ‘Blind date: in love with Ston Oyster’ u Stonu, kada ćemo odabrati županijsko vino koje najbolje ljubi nadaleko poznatu stonsku kamenicu.

Dubrovnik FestiWine Gala, donatorski gourmet spektakl će se održati 28. travnja s početkom u 20.00 sati u hotelu Dubrovnik Palace. Cilj ovog vinsko gastronomskog spektakla namijenjen je kreiranju fonda za stipendiranje edukacije mladih talenata Dubrovačko – neretvanske županije u somelijerstvu i gastronomiji.   Dubrovčani i gosti pozvani su uživati u vinskim iznenađenjima vinogorja Komarna.Aleksandar Norsic, ugledni sommelier i član upravnog odbora United States Sommelier Association, koji je predstavio FestiiWine Gala večeru i vinarije vinogorja Komarna, naglašava kako su ‘vina odraz ljepote i karaktera ljudi ovog kraja’, zaključivši kako ‘jedino dobar čovjek može napraviti dobro vino’.  Pomno odabrane kulinarske delicije  u režiji cijenjenog chefa restorana Draga di Lovrana Zdravka Tomšića, i chefa domaćina iz Jadranskih luksuznih hotela, Petra Obada, oduševit će uzvanike ove jedinstvene gourmet večere. Sanja Krmpotić, gastro novinarka, približiti će nam kreacije chefova dok će Radovan Marčić, član žirija MasterChef Hrvatska, poznati redatelj i maritimni pisac, vodit nas kroz ovo uzbudljivo vinsko – gastro putovanje.Chefovima Tomšiću i Obadu asistirati će mlade kulinarske nade, Vinko Cvitanović i Luka Matić,  talenti koji su osvojili prošlogodišnju stipendiju te proveli mjesec dana u restoranu Pri Lozjetu – Dvorac Zemono, uz mentorstvo prošlogodišnjeg gostujućeg  chefa na FestiWine Gala Tomaža Kavčića. Naše mlade kulinarske nade, Vinko i Luka, ne kriju oduševljenje stečenim znanjem i zahvalni su na jedinstvenoj prilici koja im se ukazala da nauče vještine i tajne gastronomije od renomiranog kulinarskog vizionara kao što je Tomaž, te se vesele što će i oni doprinijeti stvaranju kulinarske čarolije na FestiWine Gala večeri.

Središnji događaj FestiWinea je ‘FestiWine izložba vina’, koju tradicionalno posjeti veliki broj posjetitelja i prijatelja festivala. Izložba će se održati 29. i 30. travnja u prekrasnom prostoru novoobnovljenih Lazareta.  Svoja vina će izložiti 40 vinara Dubrovačko neretvanske županije koji će predstaviti 200- ak vinskih etiketa te će ujedno iskoristiti mogućnost susreta s hotelijerima i ugostiteljima te potencijalno dogovoriti kao i unaprijediti već postojeću suradnju.

Treći vinski festival Dubrovnik FestiWine završava događajem koji s nestrpljenjem iščekuju brojni Dubrovčani i gosti. ‘Idemo na Pelješac u carstvo vina’, dan otvorenih vrata vinara s Pelješca će se održati na praznik rada,     1. svibnja 2016.godine. Očekuje se da će druženje vinara s posjetiteljima, kušanje vina i dobra zabava koja je zagarantirana, potrajati do kasno u noć.

Pozivamo sve vinoljupce, Dubrovčane i goste, da nam se pridruže na 3.Dubrovnik FestiWineu.

Info: www.dubrovnikfestiwine.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.