Input your search keywords and press Enter.

U četvrtak, 4. srpnja 2019. godine u Kući Bukovac u Cavtatu raznolikim muzejskim programom obilježila se 164. godišnjica rođenja Vlaha Bukovca.

Povodom obljetnice održana je dramska radionica za djecu Vilinski svijet Vlaha Bukovca u jutarnjim satima pod vodstvom Jelene Sukurice. Djeca su svojom kreativnošću oživjela slike Vlaha Bukovca, a krajnji je cilj dramskih radionica predstava u kojoj će se prikazati Bukovčev vilinski svijet. Nakon stručnog vodstva Lucije Vuković po aktualnoj izložbi Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák – Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću, predstavljen je projekt digitalizacije autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca koji su dio zbirke Kuće Bukovac.

Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac, predstavila je vrijednost rukopisa Vlaha Bukovca te arhivsku zbirku i građu zainteresiranoj javnosti. Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, prikazala je strukturu same platforme u kojoj će se nalaziti digitalizirana građa Kuće Bukovac. Građa je povezana i prikazana na platformi za znanstvenu, ali i ostalu zainteresiranu javnost.  Digitalizacija nije samo proces zaštite kulturne baštine, već se njome omogućuje dostupnost vrijedne građe na svim razinama. Na ovakav način, rukopisi i ostala digitalizirana građa postaju dostupni građanima, učenicima, zainteresiranim stručnjacima, umjetnicima i ostalima. Navedenom je platformom kulturno dobro dostupno, a smanjeno je posredništvo u ustanovi, što na koncu rasterećuje i samu ustanovu. Digitalne zbirke vrelo su za sve ostale oblike prezentacije i korištenja te njihova vrijednost nikada ne može biti iscrpljena.

 

 

 

Petra Dominik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)