Input your search keywords and press Enter.

Obilježena 15. godišnjica djelovanja udruge Zajedno do zdravlja

Povodom obilježavanja 15. godišnjice uspješnog djelovanja Udruge ZAJEDNO DO ZDRAVLJA, a s ciljem edukacije i širenja svijesti šire zajednice o problemima djece sa smetnjama u razvoju i njihovih obitelji, u subotu, 20. svibnja 2017. od 11 h do 16 h u Plavoj sali Opće bolnice Dubrovnik održano je interaktivno predavanje na temu:
‘Učinkovito rješavanje problemnih situacija s djecom i odraslima  – Kako komunicirati u problemnim situacijama?’ autorice UPS modela i predavačice iz Zagreba dr.sc. Nevenke Modrić.

Osim članova Udruge skupu su nazočile odgajateljice iz dubrovačkih vrtića, nastavnički kadar pojedinih škola, te predstavnice Volonterskog centra Bonsai iz Dubrovnika. Na početku skupa sudionike  je pozdravila predsjednica udruge Zajedno do zdravlja mag.art. Ivana Šapro – Hvar, ukratko rezimirajući dosadašnji rad Udruge, te je izrazila želju da se tako uspješno nastavi s radom i u budućnosti. Na kraju se zahvalila  uvaženoj gošći iz Zagreba dr. sc. Nevenki Modrić na prihvaćanju poziva i sudjelovanju u obilježavanju jubileja Udruge te najavila njeno predavanje.

Dr.sc. Nevenka Modrić preuzela je riječ te održala niz radionica:1. Radionica: Prednosti zajedničkog života djece s posebnim i djece bez posebnih potreba2. Radionica: Kako pomoći drugoj osobi (djetetu, odrasloj osobi) u rješavanju  problema?            3. Radionica: Kako pomoći sebi kad osjećamo problem?4. Radionica: Zašto ljudi ponavljaju iste obrasce ponašanja?

Ukratko je objasnila što je to UPS model. Model Upravljanje problemnim situacijama (UPS) jest model za učenje o ljudskim potrebama i za upravljanje problemnim situacijama. UPS pristup suprotan je tradicionalnom pristupu rješavanja problema. UPS pristupom osobu se odvaja od njezina ponašanja; nju se prihvaća kakva ona jest, ali se ne prihvaćaju njezina neodgovorna ponašanja. U problemnim situacijama osobi se ne nameće rješenje problema, već je se pitanjima potiče na samostalno nalaženje rješenja problema te na samoprocjenjivanje učinkovitosti tog rješenja. Takvim pristupom postavljaju se jasne granice u međuljudskim odnosima. UPS model se koristi za prevenciju sukoba i za intervenciju u sukobe među odraslima, među djecom te između djece i odraslih. Autorica dr.sc. Nevenka Modrić je razvila UPS model 1994.g., s dugogodišnjim iskustvom u osposobljavanju i stručnom usavršavanju pedagoških radnika u Hrvatskoj. Sa suradnicima ga primjenjuje od 1997. godine provjeravajući, razvijajući i potvrđujući njegovu učinkovitost u praksi u konkretnim problemnim situacijama. UPS model je prošao i znanstvenu provjeru učinkovitosti u okviru doktorskog studija na  Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je potvrđena njegova superiornost u odnosu na slične modele koji se koriste u svijetu i u Hrvatskoj.

Glavni elementi UPS modela jesu:
1. UPS metoda (sustavna metoda raščlambe osnovnog problema i potreba koji su u osnovi sukoba…),
2. figura čovjeka (omogućuje vizualizaciju potreba i baratanje konkretiziranim znakovima…),
3. specifičan pristup (bitno drugačiji od tradicionalnog pristupa upravljanju problemnim situacijama…).
O UPS modelu Nevenka Modrić je napisala knjige Lutka vodič za razumijevanje ljudskih potreba i za rješavanje sukoba, 1999. god., te Upravljanje problemnim situacijama – UPS model, 2016. god.

Sa otvaranja skupa I. Šapro-Hvar, predsjednica Udruge ZDZ i predavačica

dr.N.Modrić Dr.sc. Nevenka Modrić i prof.Zlatko Modrić, ak.slikar

Dr.sc. Nevenka Modrić

Ivana Šapro – Hvar
predsjednica udruge “Zajedno do zdravlja”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *